изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:47 EEST
ОТНОСНО: Грип и противогрипна имунизация    
Здраве Грипът е остро респираторно заболяване, което се предава по въздушно - капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Болестта започва внезапно и се развива в рамките на няколко часа.


Типични симптоми са висока температура, тежко общо състояние, кашлица, втрисане, хрема, възпалено гърло. Грипната инфекция може да бъде свързана със сериозни усложнения от страна на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Характерен за грипа е и дългият период на възстановяване на организма, който може да продължи месеци.
Грипът е едно от най-често срещаните заразни заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година от 5-10% от здравите възрастни и 20-30% от децата се разболяват от сезонен грип. Сезонният грип е причина за 3-5 милиона случаи на тежко боледуване всяка година. В България по време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000 - 300 000 души.
Регистрираната към момента в отдел ”Противоепидемичен контрол” на РЗИ - Добрич заболяемост от остри респираторни заболявания  за гр. Добрич е обичайна за сезона.
За периода 25.09.-01.10.2017г. - в сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 58 заболели, заболяемост 67,18%оо, при средна за страната заболяемост 48,29%оо. За същия период на 2016г. са регистрирани 70 заболели, заболяемост 79,74%оо.
Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната ваксинация. Тя цели намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Най-голям риск от усложнения  има при възрастни над 65 години и лица от всички възрасти с известни заболявания (хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет) или с отслабена имунна система.
В съответствие с препоръките на СЗО съвременните противогрипни ваксини са три и четирикомпонентни и съдържат актуални за дадения сезон представители на вирусите тип А и тип В. Точният им състав се посочва от СЗО всяка година на базата на епидемиологични проучвания  и вирусологични изследвания. Не трябва да се използуват противогрипни ваксини, останали от предишната година. Препоръчва се ежегодна имунизация, поради това, че имунитетът е с продължителност около една година. Съставът на тривалентните противогрипни ваксини за северното полукълбо за сезон 2017/ 2018 година, препоръчан от СЗО е: А /Michigan/45/2015(H1N1); А /Hong Kong/4801/2014 (H3N2); В /Brisbane/60/2008.
Препоръчителният от СЗО състав на четиривалентните противогрипни ваксини включва освен трите изброени по-горе вируса още един вирус B/Phuket/3073/2013.
Имунизацията е препоръчителна за следните групи от населението, които са с повишен риск от заболяване и усложнения след заболяване:
- Всички, навършили 65 години;
- Всички възрастни и деца над 6 месечна възраст с хронични заболявания (белодробни, диабет, сърдечно - съдови, бъбречни и др.);
- Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, общежития, военни поделения и др.);
- Членове на семействата на рискови пациенти;
- Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им - медицински персонал, работещи в училища, служители в армия, полиция, транспортни работници и др.;
- Всеки, който желае да се предпази от грип и усложненията му.


 


Сходни връзки

ОТНОСНО: Грип и противогрипна имунизация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди