изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:16 EEST
ПРЕДСТАВИХА ВТОРИ ТОМ НА "ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ"    
Култура Излезе от печат вторият том на „История на българите от Македония” с автор академик проф. д-р Григор Велев, презентацията се проведе в Дома на черноморския флот във  Варна. Първият том обхващаше Древност, Средновековие, Българско възраждане, а вторият - българското национално революционно движение в Македония от 1878 г до войните за национално обединение 1912 – 1918 г.

Текстовете на акад. Велев са преплетени исторически факти от българската история афери и завери, атентати, героизъм и предателства, биографични съдби на четници и воеводи, основатели на БМОРО, ВМОРО, ВМОК: Дамян Груев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Борис Сарафов, ген. Иван Цончев... и много други безименни герои отдали най–скъпото  - живота си пред олтара на Отечеството. Това са българи възрожденци паднали за свободата на Македония, прогонени от техните места и домашни огнища, за да намерят подслон и закрила в Майка България.
В книгата се прави историческа оценка на делото на ВМОК с обективност и вярност към историческата истина, която се базира на основата на хиляди документи, спомени, биографични и научни изследвания, задълбочено познаване на събитията и превратностите, преживени от българския народ в драматични и жестоки времена. Именно затова ние, българите, сме длъжни да браним историческата истина за Македония, Румелия, Беломорска и Одринска Тракия, българската диаспора в северните части на Гърция, районите в Албания и западните покрайнини в Сърбия, коренното българско население в Буджака – Бесарабия: Молдова и Украйна. Епохата, на която е посветен  II том от четирилогията на акад. Григор Велев, дава ярки доказателства, че Македония е жива плът от Целокупна България. Четейки разликите на автора, можем да стигнем до извода, че 23 октомври е поставил началото на най-масовата българска революционна организация в поробена Македония и Одринска Гърция и заслужава да бъде обявен официално за Ден на българското национално единство, с което се отдава синовна почит и благодарност към плеядата поколения борци за това единство. Примерът на героите, обрисувани в книгата „История на българите в Македония", ни убеждава, че това е верният път за един древен и велик народ, какъвто е българинът, в стоите единствени исторически предели: Мизия, Тракия, Македония и Добруджа.

Стоил Стоилов - областен председател на Асоциацията
на българите по света
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ВТОРИ ТОМ НА "ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди