изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:45 EEST
БУДНА КОМА: В СЕВЕРОИЗТОКА НАЙ-МНОГО ПОВТАРЯЩИ УЧЕНИЦИ ИМА В ДОБРИЧКО    
Образование Делът на населението на възраст между 25 и 64 г.  с висше образование в област Търговище намалява и вече е най-нисък в страната – 15,0% при 27,5% за България. Същевременно Търговище е сред областите с най-висок дял на хората с ниска квалификация, ако се съди от процента на тези с основно и по-ниско образование – 35,7% при 18,1% за страната.

В същото време броят на учениците, които напускат училище, без да завършват средно образование, както и нередовно посещаващите школата нараства. Най-много ученици в област Търговище отпадат в 9 клас и в началните класове. Причините за напускането се групират в няколко основни категории – социално-икономически, образователни и етнокултурни. Все повече от напусналите училище стават обект и на работата на служителите от местната комисия за борба с противообществените прояви заради извършени от противообществени прояви.
Това сочат данните от анализ за проблемите на децата в Североизточна България, които бяха оповестени на Регионална среща във Варна на 6 октомври. На събитието присъстваха представители на областните и общинските администрации от региона, на Агенцията за социално подпомагане, хора от неправителствения сектор, граждански и политически лидери.
Проблемът с напускането на училище е основен и за други области от Североизточния регион на страната, стана ясно още от анализа, изготвен от председателя на управителния съвет на фондация „Ръка за помощ“ Албена Бонева.  В Добрич  отпадналите от основно и средно образование са 5,0% при 2,8% средно за страната. Това е и областта, шампион по второгодници - 2,1% при 1,0% за България. През 2016 г. средният успех на учениците от област Добрич на матурите по БЕЛ е 4,25, което подрежда областта на пето място по най-висок успех на зрелостните изпити. В областта се забелязва също  и плавно увеличение на децата и учениците със специални образователни потребности, които се обучават в детски градини и училища. За 2016 г. техният брой е 314. Според експерти причината за нарастването е осъзнаването на проблема от родителите и търсенето на необходимите специалисти.
Проектът „Гласът на българските деца”, който се осъществява от Българското училище за политика "Димитър Паница" и се реализира с експертната подкрепа на Националната мрежа за децата, предвижда общо шест срещи за обмен на опит в страната. След успешното им осъществяване през есента на тази година ще бъдат факт общо шест регионални анализа за състоянието на детските политики, проблемите, които съществуват на регионално ниво, както и на добрите практики по места. Целта е на базата на всичко това да се формулират проблемите на регионите в България, да се обменят идеи за преодоляването им и най-важното – да се изгради мрежа от хора на различни позиции в законодателната, изпълнителната и местната власти с една кауза - закрила правата на децата. НДТ



 


Сходни връзки

БУДНА КОМА: В СЕВЕРОИЗТОКА НАЙ-МНОГО ПОВТАРЯЩИ УЧЕНИЦИ ИМА В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди