изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:21 EET
Правителството на Каталуня подписа Декларация за независимост, после я субсендира    
Новини Правителството на Каталуня, начело с премиера Карлес Пучдемон, подписа Декларация за провъзгласяване на независимост на испанската провинция почти веднага след неговата реч в парламента в Барселон, в която той обяви, че ще отложи задействането на документа в опит да постигне диалог с испанското правителство.

Мадрид веднага отхвърли предложението, защото не приема да преговаря с хора, извършващи поредица от нарушения на законите и Конституцията. Декларацията може да има някаква правна стойност според приети през последните две години закони в Каталуня, които са оспорвани от съдилищата в Испания. Но тя може да даде пълно основание на Мадрид да започне процедура, в която за няколко дни да замрази автономията на Каталуня, да поеме директно контрола над администрацията и да насрочи нови избори.

Всички парламентарни партии в Испания осъдиха решението на Пучдемон.

"Каталуня възстановява пълния си суверенитет", се казва в документа, цитиран от "Ройтерс", наречен "Декларация на представителите на Каталуня".

"Призоваваме всички държави и организации да признаят Каталунската република като независима и суверенна държава. Призоваваме каталунското правителство да предприеме всички необходими мерки, за да направи възможна и изцяло ефективна тази декларация за независимост и мерките, съдържащи се в закона за временния закон, който се основава републиката."

Половин час след 22 часа местно време вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария обяви, че за 9 часа сутринта в сряда е насрочено заседание на правителството, на което да се реши дали да бъде активирана процедура по чл. 155 от Конституцията, с който се замразява автономията на Каталуня.

"Пучдемон не е в позиция да поставя условия и никой не може да налага да водим диалог", добави тя. "Диалогът между демократи трябва да се води в рамките на закона." Според нея премиерът Мариано Рахой провежда консултации с другите партии за това как да се реагира на събитията в Каталуня.

На каква правна рамка се позовава властта в Каталуня и как тя е предвидено да действа до приемането на Конституция на републиката?

На 6 септември парламентът в Барселона прие закон, с който резултатът от референдума (проведен на 1 октомври) е задължителен. Ако има повече "да", отколкото "не" за отделяне от Испания, това се възприема като одобрение за независима Каталуня.

До два дни след официалното обявяване на резултата, парламентът трябва формално да провъзгласи независичост, да обясни последиците от решението и да започне процес за основаване на република.

Каталуня е описана като "социална и демократична република на правото", в която народът е суверен.

Законите на ЕС и международното право продължават да действат на територията.

В закона се казва, че правилата на ЕС, действащи в Каталуня при провъзгласяване на независимост - прилагани от национални или местни институции - ще продълаг да бъдат прилагани при същите условия, установени от закона на съюза.

Всички закони, които ЕС приеме след декларацията за независима държава, автоматично ще се интегрират в каталунското законодателство.

Не е ясно каква ще е валутата на евентуалната държава. Откъсване от Испания ще остави Каталуня извън ЕС, но районът може да продължи да използва евро по начина, по който го правят Черна гора и Косово.

Напускането на Испания означава, че местните банки излизат от контрола на Европейската централна банка, чиято схема за гарантиране на влоговете застрахова и клиентите на банките от еврозоната.

Не е съвсем ясно какви ще са търговските отношения, но законът казва, че каталунското правителство ще действа в съответствие с митническия и акцизен режим, определен от законите на ЕС.

Международните закони, одобрени от Испания, се инкорпорират в каталунското право, стига да се смята, че са подходящи да прилагане там. До една година правителството трябва да определи действието на кои закони ще запази.

Чужденците ще имат същите права и задължения като каталунците, но за заемане на постове в публичната администрация се изисква каталунско гражданство.

Всеки, роден в Каталуня, но без друго гражданство, се смята за каталунец.

Сегашните Върховен, граждански и наказателен съд стават Върховен, граждански и наказателен съд на Каталуня. Създава се Съд на гаранторите за разглеждане на апелации и коннфликти с правните органи. Той ще е съставен от председателя на Върховния съд, колегите му от другите четири съдилища и двама съдии, назначени от парламента.

Испанските граждани, живеещи в Каталуня от преди 31 декември 2016г., ще се смятат за граждани на Каталуня. Останалите, които са се установили след тази дата, но преди законите за самоопределение да влязат в сила, могат да кандидатстват за каталунско гражданство след 2 години.

Родените в Каталуня, от каталунски родители или живели в района поне 5 години, но не живеят там, могат да кандидатстват за гражданство. Бебетата, родени или осиновени от каталунски родители след обявяването на независимост, се смятат за каталунски граждани.

Каталунско гражданство се придобива чрез законно и непрекъснато пребиваване в Каталуня за петте години преди подаването на молба за получаване на такова. За чужденците се включва и времето на законно пребиваване преди законът да влезе в сила.

Кандидадът за каталунско гражданство може да запази гражданството си на Испания или която и да е друга страна.
http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Правителството на Каталуня подписа Декларация за независимост, после я субсендира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди