изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:48 EEST
106 ПРОВЕРКИ ПРЕЗ ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН ИЗВЪРШИ БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ    
Екология106 проверки през туристическия сезон извърши Басейнова дирекция „Черноморски район“, съобщиха оттам. Проверени бяха 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие. Констатирано бе, че населените места без действащи ПСОВ са: Дуранкулак, Крапец, местност Иканталъка, общ. Каварна, к.к. Шкорпиловци,  Ахтопол, Варвара, Синеморец, кв. Крайморие-Бургас.

Пречиствателните станции за отпадъчни води без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенните елементи са: ПСОВ „Шабла”, ПСОВ курорта Албена - с. Кранево, ПСОВ Камчия, ПСОВ „Златни пясъци”, ПСОВ „Китен-Приморско“, ПСОВ “Елените” и ПСОВ „Лозенец“.
Резултатите от 45 проверки на обекти потенциални замърсители на Черно море показаха, че проверените обекти в зоните с води за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик, местност Иканталъка,  Плаж Аспарухово-Варна, Голям плаж в к.к. „Св.Св. Константин и Елена“ във Варна и „к.к.Шкорпиловци”, не отговорят на изискванията на чл. 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, поради липса на необходимата техническа инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Уведомени са областните управители на Добрич и Варна за предприемане на действия по компетентност.
По сигнали за замърсяване на морските води Басейнова дирекция извърши 36 проверки съвместно с Регионалните инспекции по околна среда и водите, Регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда в Бургас и Варна, ИА „Морска администрация“, Регионалните здравни инспекции и представители на черноморски общини. 10 от сигналите бяха неоснователни.
През летния сезон постъпиха сигнали за замърсяване на плажната ивица по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти. При  проверките присъстваха и концесионерите на замърсените с мазут плажове. Мазутни частици бяха открити по цялата плажна ивица в районите на к.к. ,,Златни пясъци“, Обзор,  Поморие,  Равда-Несебър и на „Каваци“ при Созопол. При проверките не бяха установени брегови източници на замърсяване. „Морска администрация” Бургас по сателитни снимки е констатирала предполагаемия нарушител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски мили източно от нос Емине. „Морска администрация” е предприела действия за доказване на нарушението и налагане на санкции на извършителя. НДТ


 


Сходни връзки

106 ПРОВЕРКИ ПРЕЗ ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН ИЗВЪРШИ БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди