изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:18 EEST
МЕСТНА ВЛАСТ, НПО И УЧЕНИЦИ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН    
ОбществоВ навечерието на Международния ден на белия бастун – 15 октомври Община Добрич, Центъра за социална рехабилитация и интеграция, Неправителствената организация ХобиСклуб, ученици и гости си дадоха среща, за да уважат правото на слепите хора да водят достоен и равноправен живот.

Пред сградата на Община Добрич ученици от СУ „Димитър Талев“ раздаваха флаери и пуснаха бели балони с призив към обществото да бъдем по-толерантни към хората с увреждания и да положим усилия те да се чувстват пълноценни и значими. Отбелязването на Деня на белия бастун се състоя под патронажа на кмета Йордан Йорданов и по инициатива на Центъра за социална рехабилитация и интеграция с директор Албена Донева и НПО „ХобиСклуб” с председател Иван Тодоров. Финансовият зам.–кмет Елка Димова поздрави присъстващите за тяхната активна позиция и ангажираност в обществения живот и увери, че в лицето на Община Добрич имат приятел и партньор. За да подкрепят своите приятели в срещата в Община Добрич участваха и деца от 5а клас на СУ „Димитър Талев“, които имат незряща съученичка. Децата направиха и демонстрация как се служи с белия бастун като помощно средство за незрящите хора.

С обичайното си чувство за хумор и закачливост лекторите разказаха за значението на белия бастун и как можем да помогнем на човек, когато е вдигнал вертикално бял бастун, означава „Загубих се”, а когато е в хоризонтално положение „Спри! Бял бастун” Най- голяма радост и умиление предизвикаха песничките на децата от Целодневна детска градина № 8 „Бодра смяна” с ръководител Кристина Фотева. Присъстваха много гости: Светла Стоева,Росица Русева, Михаил Панчев-асистент, Живко Бохоров, Калинка Ковачева, Марин Николов и др. Децата за първи път видяха и чуха незрящи хора с бели бастуни и разбраха, че и те са като всички останали хора. Най-много се радваха на календарчето с очилато котенце, което им подари председателят на „ХобиСклуб“ Иван Тодоров.
Международният ден на белия бастун се отбелязва за първи път в България през 1980 г. с прояви, организирани от Съюза на слепите в България. НДТ


 


Сходни връзки

МЕСТНА ВЛАСТ, НПО И УЧЕНИЦИ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди