изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:14 EEST
120 ГОДИНИ ТРАДИЦИЯ И РАЗВИТИЕ    
Лов и риболов С празничен водосвет и освещаване  знамената на ловните дружини започна на 15 октомври Тринадесетият ловен събор на сдружение „ЛРД –Добрич” - гр. Добрич,  на ловно-стрелковия комплекс в местността Кобаклъка край областния град. Съборът бе посветен на 120-ата годишнина от учредяването на първото ловно дружество в Добрич.

В него взеха участие инж. Васил Василев, председател на УС на НЛРС ”Съюз на ловците и риболовците в България”, инж. Тошко Петков – кмет на община Добричка, Илия Михайлов, председател на УС на сдружение "ЛРД - Добрич" гр. Добрич, и член на УС на НЛРС "СЛРБ". Сред гостите бяха Стоян Стоянов, председател на УС на СЛРД "Сокол -Шумен" – Шумен, и член на УС на НЛРС "СЛРБ", Николай Христов, председател на УС на сдружение "ЛРД" гр. Вълчи дол, Дико Иванов, зам.-кмет на община Добричка, Фотис Арапоглу, зам.-председател на ловното сдружение "Артемис" в гр. Кавала, Република Гърция, членовете на УС на Сдружението в Добрич и председатели съответно на ловно-рибарските дружини във Владимирово и Хитово – д-р Валери Веселинов и Найден Вълков.
В краткото си слово с дати, събития и имена за традициите в ловното движение в Сдружението Илия Михайлов подчерта колко е важно да се продължи по пътя на първите и да се пази единството на организацията. Той благодари на ловците за усилията, които полагат всекидневно, за да изпълняват своите функции.
В своето приветствие към участниците в събора инж. Васил Василев подчерта, че добруджанци са известни със своето трудолюбие, родолюбие и гостоприемство. Все черти, които илюстрират най-добре дейността на членовете на Националния ловно-рибарски съюз пред българското общество. Защото ловецът е патриот, който преди всичко обича родината си и се грижи за нейната природа, за което отделя от време, лични средства и каквото още е необходимо, за да допринесе за опазване и увеличаване на дивечовото богатство и едва след това за правото да го ползва, когато след дългия и изморителен излет с дружинката идва време за веселие. Той изрази увереност, че добруджанските ловци ще продължат добрите традиции, за да оставят ярки следи в историята на Националната организация и ще съхранят ценностите, които издигат авторитета на ловците и риболовците. По повод събора той връчи възпоменателен плакет и поздравителен адрес на председателя на УС на Сдружението Илия Михайлов, за да напомня на идните поколения за свършеното преди тях.
Приветствени думи към своите колеги от Добрич по повод годишнината отправиха Стоян Стоянов, председател на УС на СЛРД "Сокол-Шумен" - гр. Шумен и Фотис Арапоглу от ловното сдружение в гр. Кавала.
Извън програмата поздравителен адрес и подарък от добричкото сдружение получи главният художествен ръководител на ПФА "Добруджа" Стоян Господинов - като благодарност  за чудесните взаимоотношения между ансамбъла и ловците и риболовците.
Дипломи и материални награди получиха най-добрите стрелци от Сдружението в дисциплината "скийт", които се състезаваха на 8 октомври т.г. на ловно-стрелковия полигон в м. Кобаклъка: 1. Росен Михайлов Митев от ЛРД Бранище 2.Красимир Стоянов Костадинов от ЛРД Одринци 3. Добромир Пламенов Демирев от ЛРД Златия.
За принос в разширяване на международните контакти дипломи получиха Костас Калайджидис – председател, и Фотис Арапоглу, зам.-председател на ловното сдружение "Артемис" в гр. Кавала, Република Гърция.
За оказване на подкрепа и издигане авторитета на ловното движение в Сдружението дипломи получиха: Георги Христов, председател на УС на ЗК "ХХI век" с. Владимирово, Андрей Калев Люцканов, член на ЛРД в с. Славеево, Джевит Бейтула, арендатор в с. Карапелит, Димчо Стоев Костадинов, председател на УС на ППК "Братство" в с. Росеново, Илия Георгиев Енев, член на ЛРД в с. Лясково, Найден Добрев Вълков, председател на ЛРД в с. Хитово, Пламен Николов Вълчев, арендатор в с. Козлодуйци, община Добричка
Диплом за най-млад председател на ЛРД – Станислав Йорданов Желязков от ЛРД Одърци, и за най-възрастен – Петър Иванов Рашков  от ЛРД Бранище.
За доброто настроение на участниците в събора се погрижиха  младежкият танцов състав при ПФА "Добруджа" и оркестър "Добруджански авлиги". Видяха се стари приятели и близки, вдигаха се наздравици, уговаряха се бъдещи срещи, предлагаха се за дегустация ракии, вино от новата реколта, домашно направени мезета, а от походните скари на дружинките се носеше апетитна миризма. Слънцето и лекият ветрец в този златен есенен ден само допълваха тази изкушаваща картина, която доказваше, че в "ЛРД - Добрич" гр. Добрич, традициите са това, което са.
                                        Николай МИРЧЕВ 
 


Сходни връзки

120 ГОДИНИ ТРАДИЦИЯ И РАЗВИТИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди