изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:01 EET
ДОБРУДЖАНЦИ ЗАЩИТАВАТ ВОДАТА И ЗЕМЯТА СИ НА ПРОТЕСТ    
Новини  Първият от серията протести срещу инвестиционното намерение на фирмата „Русгеоком БГ“ АД за проучвания и добив на природен газ в Добруджа се проведе вчера пред сградата на общината в Генерал Тошево. Стотици бяха събралите се граждани и представители на местната власт, за да изразят готовността си да запазят непокътната земята, която дава всеки пети хляб в България. Мотото на митинга беше „По-добре зърно от фуражи, отколкото газ от сондажи“.

Преди протестния митинг местната власт, представителите на гражданските инициативи и неправителствени организации подписаха декларация, в която се обявяват против добива на газ не само в община Генерал Тошево, но и на територията на цялата област Добрич. “Считаме за особено рисково и лишено от научна логика „опасването“ на най-плодородната българска земя със сонди, тръби и химически площадки“, се казва в декларацията. Противниците на инвестиционното предложение смятат, че е недопустимо осъществяването на инвестиция, която ще подложи на опасност здравето на добруджанци чрез замърсяването на подпочвените води, хумусния слой и екосистемите на площ от повече от 219 хил. дка плодороден чернозем.

По време на митинга протестиращите отдадоха своята почит към паметта на починалия по време на общественото обсъждане в село Калина от 18 октомври Петър Стефанов, дългогодишен преподавател в Минно-геоложкия университети геолог в БАН.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви пред множеството, че на 1 ноември, по време на общинското заседание, ще стартира процедурата за провеждането на референдум на територията на общината, за да се чуе ясно гласът на народа.

Атанас Атанасов от Гражданската инициатива срещу добива на газ в Генерал Тошево обяви, че подписката до този момент е събрала хиляди подписи и ще бъде разпратена до всички общини в област Добрич, за да я подкрепят и те. Целта е тя да бъде част от документацията, която ще бъде предоставена на Министерския съвет, в резултат на проведените на местно ниво обществени обсъждания. НДТ

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ ЗАЩИТАВАТ ВОДАТА И ЗЕМЯТА СИ НА ПРОТЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди