изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:15 EEST
ЦЕНТЪРЪТ ЗА ДОМАШНА ГРИЖА В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ПОДКРЕПЯ ХОРА В НУЖДА В 13 СЕЛИЩА    
Новини Община Тервел продължава дейностите по проект за предоставяне на грижи в домашна среда, в който са обхванати 78 самотно живеещи възрастни и болни хора от 13 населени места в района, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.


Проектът е на стойност 500 000 лева и се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, поясниха от общинската управа. В рамките на проекта е създаден Център за домашна грижа, който предоставя почасови социални и специализирани услуги. За обхванатите в проекта потребители се грижат 32 лични асистенти и 33 домашни помощници. В центъра работи и експертен екип, съставен от двама социални работници, медицински специалист и психолог. Дейностите по проекта ще продължат до 1 април 2018 г.
Часовете за предоставяне на социалните услуги “Личен асистент“ и „Домашен помощник“ са определени в индивидуален месечен бюджет на всеки потребител и варират от два до осем часа дневно. Нуждаещите се от подкрепа в ежедневието лица, включени в проектните дейности се възползваха от възможността за избор на гъвкаво работно време при получаване на социалните услуги. Така всеки един от тях самостоятелно или със съдействието на свои близки определи работното време на обгрижващото го лице. Подкрепящите услуги се осъществяват съгласно Методиките за предоставяне на социалните услуги в общността „Личен асистент”, „Домашен помощник“.
Независимо от индивидуално определените часове за предоставяне на социална услуга“Личен асистент“ или „Домашен помощник“ всички лица, сключили договори по проекта получават и специализирани почасови услуги от мултидисциплинарен екип на центъра за домашна грижа, в това число психологическа подкрепа, достъп до здравни грижи и др.
Проектните дейности ще се реализират до 1 април 2018 г. Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд възлиза на 499 260.00 лева. Към 31.08.2017 г. са разходвани 237 759.69 лв., като най-голямото бюджетно перо обхваща изплатените трудови възнаграждения на личните асистенти и домашните помощници.Сключени са общо 78 договора с нуждаещи се от подкрепа в ежедневието лица от община Тервел. Назначени са 65 обучени лица, от които за длъжността „Личен асистент“ – 32, а за длъжността „Домашен помощник“ – 33. НДТ


 


Сходни връзки

ЦЕНТЪРЪТ ЗА ДОМАШНА ГРИЖА В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ПОДКРЕПЯ ХОРА В НУЖДА В 13 СЕЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди