изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:15 EEST
„ЗАПАЗЕТЕ КОСТИТЕ СИ – ЗАЩИТЕТЕ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ“    
Здраве

Световният ден на остеопорозата (WOD), който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, която се стреми да повиши на информираността в световен мащаб относно превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите. Независимо от множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Мотото на  кампанията за  2017 г.  е  „ Запазете костите си – Защитете Вашето бъдеще“.



Във връзка със Световния ден на остеопорозата Асоциацията „Жени без Остеопороза“ ще проведе информационна кампания  в гр. Добрич на 24 октомври 2017 г. (вторник). На тази дата от 14:00 ч.  до 17:00 ч. в залата на РЗИ-Добрич ще се проведат комбинирани изследвания телесен състав - костна плътност. Освен това посетителите ще могат да чуят и беседата „Научете своя риск за остеопороза“, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Комбинираните изследвания телесен състав – костна плътност са на цена 20 лв.,  след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Заедно с кампанията за остеопорозата от РЗИ-Добрич информират и за опасностите за нашето здраве при дефицит на йод в организма. Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят. Дневните нужди от йод възлизат на 150 мкг /микрограма/ за възрастните, 200 мкг за бременните и кърмещи жени и 100-120 мкг за децата до 12 г. възраст.

Дневният прием на йод под 100 мкг води до сериозни нарушения в организма, известни като йоддефицитни заболявания. Такива са Ендемичната гуша, Хипотиреоидизмът, изоставане в нервно-психическото развитие, нисък ръст и изоставане във физическото развитие и половото съзряване, двигателни, говорни или слухови дефекти, разстройства в репродукцията и др.

 

Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания. НДТ

 


Сходни връзки

„ЗАПАЗЕТЕ КОСТИТЕ СИ – ЗАЩИТЕТЕ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди