изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:36 EET
МОНЕТА Е С ПЕЧАТА НА ХАН ТЕРВЕЛ ПУСНА ОБЩИНСКА БАНКА    
Новини  Общинска банка пуска специална лимитирана серия от шест монети, посветени на България, наречена „Символи на българската държавност през вековете“. Монетите ще са с образи на печати на български владетели и са уникални като концепция и ювелирно изпълнение, информират от Община Тервел. С тази серия монети банката дава възможност на повече българи да се докоснат до историята и величието на страната ни“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.


Първата монета е с образа на печата на хан Тервел. Печатът на Тервел, изработен от олово през Vlll в., е едно от важните доказателства за съществуването и призванието на независима българска  държава от страна на Византийската империя.  Това го прави толкова значим за българската история. Именно затова образът на този печат е изображението на първата монета от лимитираната колекция на Общинска банка.
Известен е един-единствен оригинал от печата на Тервел и той се съхранява в колекцията на Центъра по „Византинистика Дъмбъртън Оукс“, филиал на Харвард  във Вашингтон (DO 58.106.4932). Експертите на Общинска банка са получили правото да използват това изображение и са го пресъздали с абсолютна точност. Оригиналът е произведен от олово и е заразен с чума по оловото, която го унищожава необратимо. В бъдеще новата монета на Общинската банка ще бъде рядък спомен и доказателство за съществуването на оригинала.
Монетата на Общинска банка с образа на печата на хан Тервел е отсечена от сребро с проба 999/1000-висше качество.  Върху нея е прецизна детайлност, висок релеф и реален 3D образ. Тя е изработена по специална технология на оксидация за постигане на античен финишинг (състарен вид). Емитирана е в нумизматичен тираж от 250 броя за цял свят.
Лимитираната серия монети „Символи на българската държавност през вековете“ представя печатите на знакови български владетели. Първата монета е с образа на печата на хан Тервел-спасителя на Европа, и е единствената монета с реален 3D образ на този печат.
Монетата на общинска банка е възможност да до историята, защото единственият известен екземпляр на печата на Тервел не се съхранява в България. НДТ


 


Сходни връзки

МОНЕТА Е С ПЕЧАТА НА ХАН ТЕРВЕЛ ПУСНА ОБЩИНСКА БАНКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди