изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:53 EEST
75 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ ЧЕСТВА НЧ „ЙОРДАН ЙОВКОВ-1942 Г.“ В С. КЛАДЕНЦИ    
КултураНа 13 октомври в присъствието на почти всички жители на село Кладенци, Тервелско, бе тържествено отбелязана 75-ата годишнина от основаването на народно читалище „Йордан Йовков – 1942 г.”

Скъпи гости на празника бяха и всички читалищни секретари от общината, кметове и кметски наместници, Севдалина Колева – директор „ОКМДР“, Костадин Станчев – общински съветник.
 С много вълнение участниците във фолклорната група поздравиха гостите на празника, споделиха с тях специално подготвената изложба от ръчно изтъкани черги, възглавници, сукмани и носии, както и от снимки и грамоти от историята на читалището. Специално участие в програмата взеха Петър Петров и Калинка Вълчева. В далечната 1942 г. е основано читалището в село Кладенци.



Самодейност се е развивала от 1945 година насам. Основоположници на дейността са младежи от селото и учителите. Тогава е нямало читалищна сграда и хората се събирали в една стара къща, предназначена за кметство и за младежки събирания. За съжаление, липсват документи как се е изградило първото ръководство на читалището и кои са хората, влизащи в състава на първото настоятелство. Строежът на настоящата сграда започва през 1958 година и завършва през 1963 година. Открито е през ноември месец и е избран първия председател на читалището. За много кратко време е изградена библиотека, също така клуб със занимание по шах, табла и тенис на маса. Създават се оркестър, танцов състав, фолклорна певческа група. Същите се явяват на събори, надсвирвания, надпявания в областта и извън нея. Под ръководството на учителския колектив са създадени художествени колективи, изнасят се пиеси, рецитали и тази си дейност читалището е развивало до края на осемдесетте години на XX век.



Следва дълъг период като читалище със затихнали функции.През 2005 г. с помощта на община Тервел се прави нова пререгистрация и тогава, въпреки трудностите, предвид факта че голяма част от населението е застаряващо,е намиран начин за индивидуални изяви на читалището като самодейност.През 2012 година се обособява само деен певчески състав от деца и възрастни, а към днешна дата само от възрастни самодейци, които с участията си на различни форуми за народни песни и обичаи, се опитват да поддържат българското народно творчество и да предадат историята на автентичния български фолклор на следващите поколения.  НДТ


 


Сходни връзки

75 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ ЧЕСТВА НЧ „ЙОРДАН ЙОВКОВ-1942 Г.“ В С. КЛАДЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди