изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:07 EET
МНОГОХИЛЯДНО ШЕСТВИЕ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО СРЕЩУ УБИЙСТВОТО НА ДОБРУДЖА /ВИДЕО И СНИМКИ/    
Общество Хиляди недоволни граждани, представители на неправителствени организации и граждански инициативи се включиха във вчерашния протест в община Генерал Тошево. Стотици мотористи от областите Добрич и Варна също дойдоха, в подкрепа на позицията срещу инвестиционното намерение на фирмата „Русгеоком БГ“ АД за 35-годишна концесия на находище „Спасово“ за проучвания и добив на природен газ.



Стотици мотори и автомобили се събраха пред сградата на община Генерал Тошево, откъдето с надути клаксони, форсирани двигатели и развети български знамена потеглиха на мотошествие, в знак на протест добруджанската земя да се използва за други цели, освен за земеделие. Събраните хора на шествието заявиха, че Добруджа не е за продан и че са готови с цената на всичко да не допуснат осъществяването на инвестиционните намерения. Те изразиха и недоволството си от провелите се до този момент обществени обсъждания в селата Калина и Рогозина, на които е станало ясно, по техни думи, че експертите от фирмата инвеститор „не са си чели доклада“. Местното население не е успяло да получи от тях търсените отговори по отношение на риска за замърсяването на единствения водоизточник в региона, а именно подводния слой, известен като Малм Валанж. Те не са успели да получат и експертно становище по отношение на възможността да се замърси най-плодородната почва в България и това да се отрази пагубно на земеделието, което е и основен източник на препитание за местните хора.
В продължение на един час протестиращата колона от автомобили и мотори направи обход на път II-29 от град Генерал Тошево до село Кардам и обратно. До инциденти не се стигна, което беше и едно от основните желания на организаторите.
Тази седмица обществените обсъждания на инвестиционното предложение продължават, като първото е от 10.00 часа в читалището на село Василево, следва още едно от 17.00 часа в читалището на село Спасово.
Подписката срещу проучванията и добива на природен газ в община Генерал Тошево досега е събрала над 4500 подписа, петиция тече и в интернет.
Тази седмица се очаква да започне и процедурата за свикването на местен референдум от кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров. НДТ
Видео и снимки Светослав ПЕТКОВ













 


Сходни връзки

МНОГОХИЛЯДНО ШЕСТВИЕ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО СРЕЩУ УБИЙСТВОТО НА ДОБРУДЖА /ВИДЕО И СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди