изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:02 EET
ИДВА ВРЕМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ В ДОБРУДЖА    
Коментари Столичните телевизии от няколко дни ни занимават с грандиозния за България проблем – колко вода и растително масло има в жестоко поскъпналото краве масло и ще бъдат ли глобявани стопаните на лаещи по домовете кучета. Дори супер теми като циците на Джулиана Гани и с колко мъже е спала невестата Александра Богданска останаха в сянка. В нощна информационна тъма обаче продължава да се лута като умираща светулка протестът на добруджанци срещу дадената 35-годишна концесия за проучване и добив на газ в Добруджа.



Такъв е животът!
Гробно мълчание на президента!
Гробно мълчание на премиера!
Гробно мълчание на председателя на Народното събрание!
Гробно мълчание на министрите на земеделие и екологията!
Прайдът от жълтите павета в София е потънал в гробно мълчание. Като че ли Добруджа не е българска земя. Не е житницата на България.
Браво на управляващите! Браво и на опозицията!
Такъв е животът!
В испанска Каталуния направиха референдум, защото столицата Мадрид не зачита интересите на каталунците. В Италия, в областите Венеция и Милано поискаха на референдум автономия, защото Рим не зачита интересите на населението от тези региони.
Може би е време в Добруджа да поискаме и да гласуваме на референдум, в който да поискаме обещаната децентрализация и по време на сегашния капитализъм, и на умрелия социализъм…
От големи грижи за Добруджа умря местната индустрия. Умря и животновъдството. Сега на заколение се водят растениевъдството, туризмът, в крайна сметка и населението, което обезлюдява села и градове, защото с обещания и речи, с геноцид към възрастните хора и жалки перспективи за младежта не се живее.
Ножът опря до кокала.
Такъв е животът!
Експерти твърдят, че с проучванията за шистов газ ще нанесат жестоки поражения на земеделието и екологията, респективно на туризма. Навремето Тодор Живков отказа в Добруджа да се изградят металургичен комбинат и преработваща мангановата руда фабрика. Отказа, защото местното партийно и държавно ръководство го убеди, че така ще бъдат компрометирани земеделието и туризмът. Тази е истината. И ще я намерите из държавните архиви.
На какво се гневят днес добруджанци, защо протестират?
Хората смятат, че по върховете на България някой е взел тлъсти комисионни в размер на милиони левове или евро, а защо не и долари, за да започнат в най-плодородната земя на България, в непосредствена близост до най-чистите плажове на България проучвания, които ще доведат до мащабни замърсявания и на полята, и на подземните води, и на крайбрежието. Хората се страхуват от евентуални земетресения и припомнят, че сме не само в района на Вранча, но и на огнища в близост до Шабла и нос Калиакра. Хората се страхуват, че никой няма да изкупува тукашната селскостопанска продукция на нормални цени, че ще бъдат обезценявани реколтите от пшеница, царевица, плодове и зеленчуци, маслодайните рапица и лавандула… Хората отчаяно се борят да не падне цената на земята, да не се срутят доходите им от рентите, да не се обезценят имотите им по крайбрежието. Страхуват се, че питейната вода, която в Добруджа се извлича от недрата на земята, ще бъде замърсена, отровена, а с това ще бъдат обречени на болести внуци, деца, млади семейства… Страхуват се, че туристите ще избягат далеч от квартирите, от семейните хотелчета, а в крайна сметка и от туристическите комплекси.
Такъв е животът!
На протестите с всеки ден се увеличават присъстващите. Мнозинството от протестиращи са млади хора, често се виждат семейства с деца. Стичат се протестиращи от Варна, Силистра, Шумен, идват и от други краища на страната.
Такъв е животът, господа управляващи и опозиция от жълтите павета!
Добруджа се нуждае от референдум, на който да поиска сама да реши проблема с проучването и добива на газ, най-вероятно на шистов газ.
В Генерал Тошево на протеста хората се питаха един друг къде са народните представители, които са избрани тук, в Добруджа, и какво правят те в Народното събрание за защита на интересите им? Питаха се къде са евродепутатите, които избираха? Питаха се къде са областните политически лидери, както и ще видят ли общинските си кметове единни и сред техните редици? Питаха се арендаторите няма ли да изкарат най-после тежката си техника в подкрепа на протестите, които на практика са и в техен икономически интерес?
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ИДВА ВРЕМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди