изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:23 EET
УНИЩОЖИХА 11 ХИЛЯДИ ПЕКИНСКИ ПАТИЦИ ВЪВ ФЕРМАТА В СТЕФАНОВО    
ЗдравеЗагубите за собственика са над 1,5 млн. долара. Няма данни за други болни животни, ежедневно се извършва контрол в 10-километровата зона


Хуманно умъртвяване и унищожаване на всички 11 000 птици, отглеждани в засегнатото от вируса на птичи грип стопанство край село Стефаново, бе извършено в петък и събота, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. Развъдният център за патици е собственост на фирма „Мейпъл Лийф Полтри” ЕООД и е един от най-големите в света. Според неофициална информация, щетата за собственика възлиза на над 1,5 млн. долара.
Д-р Андонова обясни, че от фермата за запазване на генофонда на пекинската патица, където бе установен вирусът на птичи грип, са били взети проби от всяко хале и всички са положителни. Все още се води проучване, което да установи каква е причината за заразата, тъй като обектът е нов – открит е миналата година, с висока степен на биосигурност, без достъп на животни и хора.
Във фермата се произвеждат яйца, които се продават на международния пазар. Месо, живи птици и тор не са изнасяни. Яйца са изнасяни до появата на съмнението за болестта. Но, дотогава те са имали потвърждение от немска лаборатория, че не са заразени.
Проби са взети и от фермата за гъши дроб „Насто пет” край Стефаново, но те са отрицателни. Собственикът е взел всички мерки за биологична сигурност, обясни д-р Андонова.
Патиците на „Мейпъл Лийф Полтри” са умъртвени от Българската агенция по безопасност на храните. При това са спазени изискванията за хуманно отношение към животните. Умъртвяването е извършено чрез газ, обясни директорът на ОБДХ. След умъртвяването се пристъпва към почистване и дезинфекция. Труповете на птиците са загробени в терен, близо до фермата. Площадката е одобрена от съответните институции - РЗИ, Басейнова дирекция, БАБХ и др. Теренът е малко извън фермата, но няма свободен достъп до него. Той ще бъде обозначен. Няма опасност заразата да се разнесе, увери д-р Андонова. Тя обясни, че на подхода са поставени постове на МВР, за да се ограничи достъпът до фермата. Д-р Андонова обясни, че има някаква малка вероятност вирусът на птичия грип да се пренесе на хора, но и да се зарази човек, заболяването протича много леко, увери директорът на ОБДХ.
Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи отглежданите в останалите селища на територията на област Добрич.
Живеещите в с. Стефаново отглеждат  770  птици. Следи се дали има птици на открито, дали фуражът е прибран.
Засилени са надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици. „Яйца и птици – Зора” – Дончево е на границата на 10-километровата зона. Там мерките за биосигурност са непрекъснати, посочи д-р Андонова. Ежедневно се извършва контрол в 10-километровата зона. В 10-километровата зона е установено едно нарушение с липсващи птици, съставен е акт.
БАБХ напомня че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса. Стопаните, които имат домашни птици, са предупредени да не ги пускат свободно в селото, както и да приберат фуража, с който ги изхранват.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици, уверяват от БАБХ. НДТ
 


Сходни връзки

УНИЩОЖИХА 11 ХИЛЯДИ ПЕКИНСКИ ПАТИЦИ ВЪВ ФЕРМАТА В СТЕФАНОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди