изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:22 EEST
Каталуния обяви независимост от Испания!    
По света Регионалният парламент на Каталония гласува обявяването на независимост от Испания, съобщава вестник La Vanguardia. Предложението, внесено по-рано днес от партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP), бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха „против“, двама бяха въздържали се. Опозицонните партии в каталонския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуването на предложението за обявяване на независимост, съобщиха по-рано медиите, уточнява "Фокус".

По-рано в петък в рамките на реч, продължила 45 минути, испанският министър-председател Мариано Рахой поиска от Сената остраняването от власт на регионалния лидер на Каталония Карлес Пучдемон в опит да бъде предотвратено отцепването на североизточния автономен регион. Обръщайки се към горната камара на испанския парламент, Рахой призова да бъде пристъпено към „освобождаване на лидера на каталонското правителство, неговият заместник и всички регионални министри“. Малко по-късно партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP) внесоха резолюция в регионалния парламент в Барселона, с която обявиха независимост от Испания. Това заяви говорител на управляващата коалиция в Каталония, след като Мадрид предприе мерки за суспендиране на автономните права на региона. „Ние обявяваме Каталония за независима държава под формата на република", гласи началото на предложената резолюция, изготвена от партиите, притежаващи мнозинство в регионалния парламент. По-късно документът може би ще бъде гласуван, уточни говорите на „Заедно За“.

***************

Минути след като Каталония обяви независимост, испанският парламент гласува "за" влизането в сила на член 155 от Конституцията, с който се отнема автономията на областта.

По-рано в петък испанският премиер Мариано Рахой обяви, че първото нещо, което ще направи при задействане на член 155, е да уволни каталонския лидер Карлес Пучдемон.

Испанският сенат одобри прилагането на член 155 от конституцията спрямо Каталуния, пише El Pais, цитиран от "Фокус". Решението дойде само минути след гласуването на каталунския парламент, който обяви независимостта на провинцията от Мадрид.

Този ход на Сената ще даде на Мадрид директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори в Каталуния.

Сенатът гласува с 214 гласа „за“ и 47 „против“ за активирането на член 155-ти, предложено от испанския премиер Мариано Рахой.

Испанският премиер Мариано Рахой по-късно заяви, че обявяването на каталунска независимост е „доказателство“ за нуждата от активирането на член 155 от испанската конституция, предава Sky News . Той добави, че вотът на каталунския парламент за независимост е „нелегално“ действие. Рахой подчерта, че няма да позволи на „сепаратистите да ликвидират нашата конституция и върховенството на закона“.

**********************

Обявената независимост от Каталония и последвалото отнемане на автономия набират скорост в интернет. „Ще има ли гражданска война в Испания?” Такива въпроси започнаха да задават интернет издания и потребители в социалните мрежи, предава Нова телевизия. Обявената независимост от Каталония и последвалото отнемане на автономия бързо се превръщат в най-коментираната тема в интернет. Някои се питат дали събитията ще ескалират. Други потребители се радват на новината и смятат, че Каталония е получила свобода. Не липсват и иронични коментари за реакцията на световните лидери. Каталунският парламент гласува резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания. Гласуването беше тайно. 70 гласа бяха "за", 10 - "против", а 2 - "въздържали се". Какво следва оттук нататък? Обявената от каталунците независимост няма да получи подкрепа от нито една влиятелна държава или институция. Европейската комисия каза, че нищо не се е променило след вота в Барселона. Още от началото на кризата Европейският съюз категорично застана на страната на Мадрид и призова споровете около степента на самоуправление на Каталуния да се решат с преговори. Уповавайки се на тази подкрепа и на конституцията на Испания, правителството каза, че ще въведе ред в Каталуния. Истинският въпрос е как Испания ще наложи властта си в Каталуния. Отсега привърженици на независимостта плашат с гражданско неподчинение, ако Мадрид влезе в каталунската полиция, в обществените медии и други институции. Отнемането на автономия по член 155 никога не е правено досега и как ще стане практическото му прилагане, остава загадка.

********************

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че има опасност от „още пропуквания“ в ЕС, след като Каталония обяви независимост, предава AFP. Европейският съюз „не се нуждае от още пропуквания и разделения“, заяви Юнкер, който е на визита във Френска Гвиана, уточнява "Фокус". „Не трябва да се намесваме във вътрешния дебат на Испания, но не искам Европейският съюз да има 95 страни-членки в бъдеще“, предупреди Юнкер. Припомняме, че Каталония обяви независимост по-рано днес, но минути по-късно тя бе отнета от испанския парламент.

*****************

Градусът на напрежението в горната камара на испанския парламент, който обсъжда активирането на член 155 от Конституцията, се повишава, след като в дебатите се намесиха баските сенатори, съобщава националният ежедневник El Pais, цитиран от "Фокус". Говорителят на Баската националистическа партия подчерта, че „баската нация съществува“. В отговор сенаторите от Народната партия репликираха с крясъци: „Не съществува“. Отговорът им бе посрещнат с бурни аплодисменти. В реч, продължила 45 минути, испанският министър-председател Мариано Рахой поиска от Сената отстраняването от власт на регионалния лидер на Каталония Карлес Пучдемон в опит да бъде предотвратено отцепването на североизточния автономен регион. Обръщайки се към горната камара на испанския парламент, Рахой призова да бъде пристъпено към „освобождаване на лидера на каталонското правителство, неговият заместник и всички регионални министри“. Малко по-късно партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP) внесоха резолюция в регионалния парламент в Барселона, с която обявиха независимост от Испания. Това заяви говорител на управляващата коалиция в Каталуния, след като Мадрид предприе мерки за суспендиране на автономните права на региона. „Ние обявяваме Каталония за независима държава под формата на република", гласи началото на предложената резолюция, изготвена от партиите, притежаващи мнозинство в регионалния парламент. По-късно документът може би ще бъде гласуван, уточни говорите на „Заедно За“. Управляващата в Барселона коалиция от партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ имат крехко мнозинство в регионалния парламент, което на теория би им позволило да утвърдят предложението за обявяване на независимост, предава Sky News. На този ход обаче се противопоставят опозиционните партии в каталонския парламент, а някои от тях предупредиха, че ще бойкотират гласуването на резолюцията, внесена по-рано в петък. Не се уточнява обаче кои биха били тези политически сили.
https://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Каталуния обяви независимост от Испания! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди