изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:11 EEST
Връщаме часовника час назад тази нощ    
Новини Връщането към зимното часово време тази година ще се извърши в 4.00 часа на 30 октомври, когато часовниците трябва да се върнат с един час назад. Смяната на времето у нас се извършва два пъти годишно – към лятното се преминава в последната неделя на март, а към зимното – в последната неделя на октомври. Преминаването към зимно часово време пести енергия и осигурява повече светлина.


Промяната обърква биологичния часовник, затова характерни за сезона са депресивните състояния. Сред неприятните симптоми са гадене, световъртеж, главоболие, дезориентиране, намаляване на апетита. Основната причина е нарушаването на нормалната продукция на хормона мелатонин.
Няколко дни са необходими за адаптация на организма. За да се преодолеят трудностите, е добре да се увеличи физическото натоварване, което ще осигури по-лесно заспиване. В този период е важно пълноценното хранене. Не трябва да се злоупотребява с алкохола и напитките с кофеин.
Според специалистите, адаптирането от лятно към зимно часово време става за около седмица до 10 дни. Препоръката е всеки да изработи индивидуална схема за справяне с промяната на часа. Най-добре е в първите два-три дни поне да се опитаме да облекчим дневния режим като постепенно изместваме с няколко минути дейностите, които обичайно сме правили в утринните и вечерните часове, докато стигнем до съвпадение с новото за организма ни часово време.

NBP.bg

 


Сходни връзки

Връщаме часовника час назад тази нощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди