изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:04 EEST
КНСБ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ В ОБЛАСТТА    
Интервюта Пред НДТ Гинка ВАСИЛЕВА – регионален координатор на КНСБ в продължение на близо 24 години


  •  През последните 10 години членовете на КНСБ от областта са около 7 000
  • 50% от заетите в публичния  сектор в областта са членове на КНСБ
  • Над 80% от синдикалните организации има сключени колективни трудови договори
  • Не трябва да се очаква само на синдикалния актив да защитава права, а всички заедно можем повече
  • Регионалният съвет на КНСБ Добрич към края на  2017 г. е устойчива структура

-      Г-жо Василева, Вие решихте да се оттеглите от ръководното място в Регионалната структура на КНСБ. Колко години бяхте начело на РКС на КНСБ в област Добрич? Кои са основните успехи в дейността Ви, които отчитате?

-      Работих в КНСБ - Добрич в продължение на 23 години. В работата има успехи, има и нерешени проблеми. Основното, с което се гордеем е социалния диалог на равнище област, общини и предприятия. Без диалог, без доверието между партньорите, не могат да се очакват резултати от работата. Затова ежегодно се подписват общински колективни трудови договори и КТД в предприятия.

-      Стабилизира ли се през последните години членската маса на синдиката?

-      През последните 10 години членовете на КНСБ от областта са около 7 000. На територията на областта това е най-голямата обществена организация, в която всеки месец тези членове плащат членски внос и искат да им се гарантирани трудовите, осигурителните, синдикалните и гражданските права. Надяваме се, че оправдаваме доверието, което ни гласуват.

-      В кои сектори КНСБ има сериозно присъствие?

-      В публичния сектор има сериозно синдикално присъствие -  около 50% от заетите са членове на КНСБ. Синдикалната плътност се дължи на по-добрите договорености чрез колективното трудово договаряне на общинско равнище.

В реалният сектор е по-слабо влиянието на КНСБ  - синдикалната плътност е около 1% от заетите. Причините са много. Те трябва да се анализират и да започнат стъпки за синдикализация и влияние в приоритетни за областта сектори – земеделие, търговия и услуги и др.

-      Успя ли синдикатът да създаде свои структури в частния сектор?

-      КНСБ има структури в частния сектор, но те са недостатъчни. Има много сектори в които нямаме влияние – услуги, хранителна промишленост, обувен бранш и много други.

-      На какво ниво е колективното договаряне в областта?

-      Колективното трудово договаряне е било и остава приоритетна задача в работата на Регионалния съвет и синдикалните организации. Може да се даде много виссока оценка на постигнатото в колективното договаряне на общинско равнище в рамките на финансовите възможности на общините както в делегираните държавни отговорности, така също и в местните дейности. Доброто социално партньрство в Общините Добрич, Ген. Тошево, Крушари, Балчик, Шабла и Каварна стана възможно договаряне на по-благоприятни условия за работниците и служителите в публичния сектор. Надяваме се, в новия мандат на РС на КНСБ да заработи социалното партньорство в общините Добричка и Тервел.

Добрич има и постигнат добър обхват на колективно договаряне в предприятията и учрежденията. Над 80% от синдикалните организации има сключени колективни трудови договори.

-      Кои са успехите, които постигнахте при договарянето за 2017 година?

-      В публичния сектор – увеличение на работни заплати, работно и представително облекло, социални придобивки и по-високи размери на годишни отпуски.

В реален сектор – увеличение на работни заплати и социални придобивки.

-      Върху какво още има да се работи? Кои са секторите, в които договарянето не постигна резултати?

-      Нужни са повече знания по колективното трудово договаряне на ниво предприятие, тъй като това е единстения инструмент в отношенията между работодателя и синдикалната организация, който може да осигури по – добри  условия на труд, по – високи работни заплати и социални придобивки. За такова договаряне са необходими много знания в трудовото и осигурителното право и формиране на работни заплати по категории персонал. В това отношение синдикалния актив от областта не е постигнал удовлетворителни резултати и трябва много, много работа, доверие между партньорите и подкрепа от страна на синдикалните членове.

-      Научиха ли се работниците и служителите да отстояват своите права и интереси?

-      Мисля, че работниците и служителите синдикални членове познават правата си. Те обаче не са  европейци, когато се наложи да ги отстояват. Винаги има причини за активно участие в отстояване на права – страх за работно място, страх как ще оцени работодателя участието в организирани прояви, страх да ме покажат по телевизията, страх да споделя публично за проблема и.т.н. Ситуацията в момента работи в полза за по-активно участие на работниците и служителите за защита на трудови и осигурителни права – търсенето на  квалифицирани работници от собственици и работодатели, добър иконимически ръст, благоприятна вътрешно –политическа обстановка. Затова не трябва да се очаква само на синдикалния актив да защитава права, а всички заедно можем повече. Повече солидарност, повече подкрепа, повече вяра във възможностите на колективната защита.

-      В какво състояние оставяте синдикалната организация?

-      Регионалният съвет на КНСБ Добрич към края на  2017 г. е устойчива структура, с пълен териториален обхват в областта, с обучени и активни синдикални лидери, които отстояват на място не само интересите на синдикалните членове, но и на заетите. РС успешно отстоява интересите на членовете си чрез колективното трудово договаряне, социален диалог, дискусии и срещи, предхождани от задълбочено обследване проблемите в съответния сектор и бранш, а при необходимост и чрез протестни и стачни действия.

Избраният преди 5 години РС оставя добри практики , успешни решения и финансова стабилност на своите приемници.

-      Какви, според Вас, са основните задачи, които Вашите наследници трябва да решат?

-      Да продължи започнатото по колективното трудово договаряне, да се разширява влиянието на КНСБ в материалния и публичен сектор, да продължи да се  развива социалния диалог на всички равнища – областно, общинско и на равнище предприятие.

-      Каква е визията на синдиката, според Вас, за следващите години?

-      Защита на права на работниците и служителите. Има изключително много работа по отношение договаряне на по-добро равнище  на работните заплати, особено в публичния сектор, повече социални придобивки за работниците – покриване на транспортни разходи от местоживеене до работа и обратно, бонусна система за постигнати резултати от труда и много други. Голямо предизвикателство пред труда са и бързото навлизане на новите технологии, които ще променят изцяло работните мяста, заплащането и други, за което КНСБ трябва да се готви.

-      Какво ще пожелаете на наследниците си?

-      Здраве и да продължат да надграждат постигнатото.

НДТ

 


Сходни връзки

КНСБ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди