изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:30 EEST
ПРЕДЛАГАТ СЪЗДАВАНЕ НА МУЗЕЙ НА ОТКРИТО В ШАБЛА    
Култура Създаване на музей в Шабла, който да разкаже за съществуващите на територията на общината паметници със световна културно-историческа значимост. Предложението е на участниците в конференцията под наслов „Шабленският край – перла в праисторическата цивилизация по Западното Черноморие и Долния Дунав“. Организатори на събитието бяха Община Шабла, Зелен образователен център – гр. Шабла и Сдружение „България – дух и култура“ – гр. Варна.


Целта на конференцията бе популяризирането на световно значими исторически факти и хипотези, свързани с културно-историческото наследство от района на Западното Черноморие и Долния Дунав. Участници в конференцията бяха утвърдени учени и изследователи от Варна, Добрич и Шабла. Авторите запознаха аудиторията със своите научни изследвания върху конкретни теми, свързани с постиженията на халколитната Черноморска цивилизация Варна, със съвременния поглед върху теорията за потопа в Черно море, с десетилетните проучвания на археологическия комплекс „Дуранкулашко езеро“, с резултати от разкопките на крепостта Кария край нос Шабла и др. Вярваме, че тези разработки ще обогатят и доразвият световното познание за разбирането на Европейската цивилизация, както и ще могат удачно да бъдат използвани за целите на туризма в община Шабла.
Когато разсъждаваме за туристическия потенциал на дадена територия, неминуемо е да се замислим какво можем да предложим, което да ни откроява от останалите туристически дестинации. Шабла безспорно притежава богат ресурс, но на този етап, за съжаление, не може да се похвали с находчив и съвременен подход за туристическо анимиране на природните и културните обекти, с които разполага.
Всички участници в конференцията се обединиха в отправянето на горещ призив към обществеността на Шабла за създаване на музей, който да може авторитетно да разкаже за съществуващите на територията на общината паметници със световна културно-историческа значимост и който да я представя пред света не като провинциална дестинация с локално значение, а като атрактивна туристическа дестинация, която се явява значима част от световното културно-историческо наследство.
Доброто познаване на миналото на групи от хора и общности, по-доброто вглеждане в техните корени, неминуемо засяга тяхното настояще и бъдеще и спомага за определяне и осмисляне на тяхната културна идентичност. Общностите се стремят да утвърждават „своята“ културна идентичност винаги на две нива: пред лицето на „своята“ културна среда, но и на сцената на „световната“ история. Вълнува ги какъв е отзвукът от техния специфичен културен „знак“ върху световната история. Те искат да съзерцават и анализират този „свой“ културен знак във вид на културно-историческо наследство на фона на обширния контекст на световната култура. Такова обобщено представяне на културната идентичност и на събраната историческа памет и познание може да даде единствено музеят. Създаването на музей в гр. Шабла ще бъде израз на грижата за опазване на световното културно наследство с богатството и многообразието на неговите традиции и ценности. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ СЪЗДАВАНЕ НА МУЗЕЙ НА ОТКРИТО В ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди