изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:16 EEST
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДОБРИЧ: ДЕСЕТ ГОДИНИ ЧАКАМЕ ДЪРЖАВАТА ДА НИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ    
ЗдравеДнес от КНСБ излизат на протест в София. От Съсловната организация на медицинските сестри в Добрич също ще подкрепят протеста на синдикатите, информира Мария Димитрова, която е   член на съсловната организация на медицинските сестри в Добрич, член на управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и акушер в МБАЛ Добрич.


На проведеното тези дни разширено заседание на Националния съвет  на браншовата организация всеки регионален председател е дал своето становище - дали и по какъв начин да се присъедини към протестите на синдикатите, планирани за днес. След проведеното заседание се е взело решението да бъде подкрепен протестът на КНСБ, като медицинските сестри ще носят трикольорна лента на работното си място, а тези, които са свободни от работен график и желаят да се включат в протеста, ще бъдат на площада в София. До ефективни протести на този етап няма да се стига, категорична е Мария Димитрова.
„Нашата съсловна организация гарантира качествени здравни грижи и ние няма по никакъв начин със своето действие или бездействие да навредим на пациентите“, заяви Димитрова. „Синдикалната организация договаря нашите условия за работно време и остойностяване на нашия труд. За съжаление, подписаните до този момент Колективни трудови договори се прилагат само в държавните структури, но не и в акционерните и други дружества и всякакви други болници и медицински центрове, тъй като те имат характер на търговски дружества. Договореното в националния рамков договор е неприложимо в подобни медицински заведения“, уточни още Мария Димитрова. Тя допълни, че „не бива да се съсредоточаваме само в болниците, когато говорим за труд на медицинските сестри. Ние сме и в училищата, в детските градини и яслите. Не всички сме за Терминал 2, защото имаме отговорности тук. Ако всички сме там, какво ще стане със здравеопазването в България?“ .
Средната възраст в съсловието на медицинските сестри в България е между 52 и 54 години, а новозавършили няма. Ако напуснат системата пенсионерите и ако сестрите спрат да работят на повече от едно работно място, това ще е крах на системата, са част от опасенията на работещите в сферата.
„Ние не говорим само за пари. Искаме да сме уважавани, да не сме бити и обиждани и накрая да получаваме унизително заплащане“, категорична е Мария Димитрова.
Всяка една промяна на висшето образование в България е била причина за допълнителна квалификация и на медицинския персонал. „Оценени сме с нашите умения навсякъде другаде, но не и в страната ни.“
Протестът е основателен, но от съсловието заявяват, че ще останат на работните си места. Засега! НДТ
 


Сходни връзки

МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДОБРИЧ: ДЕСЕТ ГОДИНИ ЧАКАМЕ ДЪРЖАВАТА ДА НИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди