изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:52 EEST
ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2017    
Времето ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2017


"Октомври ще го изпратим с дъжд, като максималните температури ще са до 15 градуса, а минималните ще са около 5-6 градуса", каза доц. Рачев. Около 3 ноември температурите ще са по-ниски, като дори на височина около 1200 м ще се образува трайна снежна покривка.

От 3 до 7 ноември времето ще е динамично, като ще се редуват слънце и дъжд, а температурите ще са близки до нормалните. Очакванията са от до 10-20 ноември да се прояви типичното циганско лято, като през деня е топло и няма валежи. Третата десетдневка на ноември ще е по-хладно и ще се появят първите снежинки.

Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата. А валежите през следващите месеци ще са по-малко от миналата година. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред БНТ.

*********************

Месец ноември няма да ни изненада с необичайни температури. Какво ще бъде времето по десетдневки през ноември 2017?

Месечните количества валежи ще се движат около нормата, като за страната ,тя е 35-75 литра на квадратен метър, в планините 75 -105 литра на квадратен метър.

Какви ще са най-ниските температури за месеца? Между минус 8 и минус 3 градуса ще се движат минималните температури. А максималните - между 14 и 21 градуса.

Очакваме динамика на атмосферните процеси. Ще има условия за превалявания. Слабо понижение на температурите в края на първото десетдневие на ноември.

Какво време да очакваме през второто дестдневие на ноември 2017?

В началото ще има превалявания от дъжд, това ще донесе понижение на температурите. Спиране на валежите и температурите ще тръгнат нагоре около 14 ноември.Мъгливо време в равнините и слънчево в планините. Около 19-20 ноември ще започне заоблачаване, което ще донесе дъжд, температурите ще се понижат.

Какво време да очакваме  през третото десетдневие на ноември 2017?

В началото на периода, температурите ще останат ниски. Ще вали дъжд, а в Северна България и по високите полета на Западна България ще има сняг. На места ще има временно спиране на снеговалежа. Около 28-30 ноември в цялата страна ще завали сняг и температурите ще продължат да падат.

Климатична справка за месец ноември

Месец ноември е преходен между зимата и есента. През месеца продължава нощното изстиване на земята, увеличава се броят на облачните дни и дните с мъгливо време.

През месеца Арктическият въздух вес по-често достига до нашите географски ширини, като той става и пирчината за валежи от сняг.
Има разбира се и друго явление като топлите средиземноморски нахлувания, покачващи температурите до летните 26-29 градуса. Това време е наречено „сиромашко лято”.

Любопитни факти факти за месец ноември

Ноември носи името си от латинското Novem /девети/, защото е деветия месец, според римския календар, а славяните наричали ноември Груден, защото земята се сковава и става на грудки, буци.

http://www.evropea.com

**************************
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ 2017! Времето през месец Ноември 2017 вече се смята за типичен зимен месец. Освен студен и доста дъждовен ноември 2017 месец като цяло, прогнозирането на времето през Ноември 2017 е най-трудно. Трудно може да бъде поставена точна прогноза за времето за ноември месец 2017, тъй като температурите са доста променливи и може да ни изненадат, както с необичайно топло за сезона време, така и с превалявания от сняг. Месеца е изпълнен с много краткотрайни промени на температурата както и с много краткосрочни валежи. Често се случва през месец Ноември да има необичайно топли дни с температура около 21 градуса през деня, както и краткотрайни превалявания на сняг. Ако сте решили да почивате в планините през месец Ноември 2017 имайте в предвид, че често ще се образуват мъгли, които могат да объркат и най-опитните планинари. Затова ако планирате дълго пътуване или екскурзия в планината внимателно проучете прогнозата за времето през този месец Ноември 2017, за да не се окажете неприятно изненадани.
В доста случаи месец Ноември 2017 е по-студен от следващият – Декември 2017, но също така през ноември 2017 често пъти е и доста по-студено от предходния октомври 2017. Макар да не можем да говорим все още за същинско начало на зимата, именно през ноември времето по-често е студено и мразовито. Както обикновено и през тази година първите дни на Ноември 2017 ще бъдат по-слънчеви и топли, а дните през втората половина на месеца ще са изпълнени с облачност и превалявания предимно на дъжд, а по високите места дори и сняг. Според нашата прогноза за времето през Ноември 2017 слънчевите дни ще бъдат не повече между 7-10, докато облаците ще запълват небето над страната ни през 13-16 дни за целия месец. През останалите десетина дни освен облаци, ще има и валежи. Като цяло, ноември 2017 ще бъде един облачен и дъждовен месец, какъвто е всяка година.

Дните с превалявания остават в рамките на обичайните за месец Ноември 2017 или около 8-9 дни. Прогнозата за валежите през месец Ноември 2017 са за около 50-70 литра на кв. метър в низините, докато в равнините се очаква да достигнат 60 литра на квадратен метър в равнините, и 100-120 литра в планините където освен дъжд, ще прехвърча и сняг който ще успее да направи тънка снежна покривка по по-високите частни. Все по-често се образуват слани, температурите стават по-ниски, денят намаля, а дъждовните дни са повече от предходните месеци.

През ноември 2017 денят намалява, все по-често се образуват слани, температурите спадат доста, като температурите ще бъдат около нулата, като максимални за сезона се очакват 17-21 градуса, а минимални около - 4 и -7. Температурите край морето също ще паднат около–4 - 6 градуса като все пак остават в нормите за сезона.

В по-голямата част от страната се очаква предимно облачно до дъждовно време като на места са възможни превалявания и от сняг. Според прогнозата за ноември 2017 температурите в по-големите градове ще останат близки до нормалните за сезона. Според нашата прогноза за времето през Ноември 2017 година в София температурите ще бъдат в границите на нормалното за месеца, а именно от 8-9 до -3 - -4 градуса. Времето през Ноември 2017 в Пловдив ще е по-благосклонно – от 11 до 1 градуса. Традиционно през този ноември 2017 в този район падат повече валежи, така че ако планирате обиколка на града носете си чадър. В северната част на страна температурите са по-ниски между 0 и 4 градуса минимални и около 11 градуса максимални. По Черноморието се наблюдава активни превалявания от дъжд, а температурата във Варна ще бъде между 7 и 11 градуса, а минимална около 2-4 градуса.

Като цяло, Ноември месец 2017 не е от най-приятните месеци за хората. Много влага, студени ветрове, малко слънце. Носете си чадъри с вас!!
Такава е прогнозата на метеоролозите и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.
http://prognozata-vremeto.blogspot.com

******************
НИМХ-БАН: Времето през Ноември 2017
Синоптиците, НИМХ: Най-ниските температури през ноември 2017 ще бъдат между минус 9 и минус 4 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса, съобщи Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Според БАН през ноември 2017 се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, в планинските райони - от минус 4 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните райони - между 70 и 100 литра на квадратен метър.

Като цяло през целия месец времето ще бъде променливо, често облачно и с валежи. Най-голяма вероятност за превалявания ще има на 1 ноември 2017, в периода 6-11 ноември 2017, 15-18 ноември 2017, около 21 ноември 2017 и в края на месец ноември 2017.

През ноември 2017 денят намалява, все по-често се образуват слани, температурите спадат доста, като температурите ще бъдат около нулата, като максимални за сезона се очакват 17-21 градуса, а минимални около - 4 и -7. Температурите край морето също ще паднат около–4 - 6 градуса като все пак остават в нормите за сезона.


В по-голямата част от страната се очаква предимно облачно до дъждовно време като на места са възможни превалявания и от сняг. Според прогнозата за ноември 2017 температурите в по-големите градове ще останат близки до нормалните за сезона. Според нашата прогноза за времето през Ноември 2017 година в София температурите ще бъдат в границите на нормалното за месеца, а именно от 8-9 до -3 - -4 градуса. Времето през Ноември 2017 в Пловдив ще е по-благосклонно – от 11 до 1 градуса. Традиционно през този ноември 2017 в този район падат повече валежи, така че ако планирате обиколка на града носете си чадър. В северната част на страна температурите са по-ниски между 0 и 4 градуса минимални и около 11 градуса максимални. По Черноморието се наблюдава активни превалявания от дъжд, а температурата във Варна ще бъде между 7 и 11 градуса, а минимална около 2-4 градуса.
В края на първото десетдневие се очаква в Северна България и по високите полета дъждът да премине в сняг. През втората половина от месеца в Северна и в Западна България дъждът често ще се примесва със сняг. Топло, с температури по-високи от обичайните, ще бъде времето в средата на първото десетдневие, а в края му ще настъпи чувствително застудяване.

Относително повишение на температурите се очаква около 12 ноември 2017 и около 23-24 ноември 2017, и тогава в равнините и низините ще бъде мъгливо.
http://myforum-bg.com
 


Сходни връзки

ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2017 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди