изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:38 EEST
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА В ДОБРИЧ    
ЗдравеБезплатни прегледи за ранно откриване на глаукома ще се проведат в Добрич през целия месец ноември. Те са част от кампанията на Пациентската организация „Глаукома“ и Института за здравно образование за борба със заболяването. Прегледите се провеждат от специалисти-офталмолози и включват и измерване на вътреочното налягане.


В Добрич прегледите ще се проведат от д-р Радосвет Ковачев, кабинетът му се намира на ет. 2 в сградата на Стоматологията. Задължително е записването на час. Това можете да направите на тел. 0876506146
Прегледите са препоръчителни за хора, попадащи в рисковите групи, а именно пациенти над 60 г., както и тези с глаукомно болни в рода.
Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.
Към 1.09.2017 г., по данни на НЗОК, диспансеризираните болни с глаукома в България са 81 109. Две трети от тях са жени. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на СЗО, между 2 и 4% от населението на света страда от глаукома.
В област Добрич диагностицираните с това заболяване са много малко, тъй като откриваемостта на заболяването е много ниска – поне още толкова хора не знаят, че страдат от глаукома.
Рисковите фактори за развитие на глаукома са: Възраст (особено над 60 г.), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.


 


Сходни връзки

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди