изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:40 EEST
Бойко Борисов: Играят си със страховете на хората в Добруджа, като говорят за шистов газ!    
Новини Из стенограмата от заседанието на МС в сряда, 1 ноември 2017 г.



БОЙКО БОРИСОВ: Темата „газ/Добруджа“. Оставам с
усещането, че, първо, хората си мислят, че става въпрос за шистов газ. Не знам кой какво им казва. Второ, да се правят проучвания или да се пуска концесия едва след като се убедят, че е сто процента незамърсяващо околната среда. Аз не знам, явно някак си е нарушена комуникацията в Генерал Тошево с вас, с местните наши дирекции? Или ги убедете, че това е добре, или го спирайте и не се занимавайте. Не може да си играят непрекъснато със страховете на хората.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Освен това, досега има 900 сондажа в Добруджа, за пръв път става така истерия.
БОЙКО БОРИСОВ: 900 сондажа има и няма замърсяване. Явно има нещо, което тревожи хората, или някой отива и им приказва – през този сондаж ще тръгнат да търсят шистов газ или ще правят някаква далавера – явно така се говори. Ако трябва, отидете, срещнете се с хората в Генерал Тошево и кажете – ето така ще изглежда, или така. Не искате?
Като не искате, в края на краищата няма да се прави. Ние го правим в интерес на хората. Пак ще го кажа: Румъния внася по-малко от 10% газ от целия си обем, който използва. И ние викаме „На тях им е по-евтино“. А ние стоим и дори когато искаме да се убедим дали има или не, срещаме зверска съпротива. Иначе цъкаме с език как другите си добиват.
Така че, Петкова и Димов, ако трябва отидете до там и я приключете темата. Слушам те.
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер. Уважаеми колеги, в събота беше проведено обществено обсъждане в Генерал Тошево. Представители на Министерството на енергетиката отидоха на място. Нагласата на хората е била много негативна. Очевидно има някаква заблуда по отношение на самата технология за добива, а може би и самият инвеститор не е провел необходимата кампания, защото това по-скоро е ангажимент на инвеститора. Това, което може би е добре да знаят колегите, но там потенциалът, по първоначални геоложки проучвания, е доста добър.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Аз мисля, че трябва да вземем по-категорична позиция, въпреки че е непопулярна тази позиция, но в края на краищата в нашия случай става „вода гази – жаден ходи“. Ние не можем тук през целия мандат да се гънем пред „Газпром“ и пред платени организирани акции. Газ се добива и на други места в България и в света и няма никакви проблеми.
БОЙКО БОРИСОВ: Димов!
НЕНО ДИМОВ: По принцип, процедурата за оценка въздействието върху околната среда и специално обществените обсъждания са обсъждане между заинтересованите страни. Държавата в случая е арбитър. Не може институцията да застане на едната или на другата страна, по време на общественото обсъждане те не заемат страна. Страната е между този, който е изготвил доклада по ОВОС, нает от инвеститора, самият инвеститор и обществеността. Ако институциите заемат страна в този момент, те ще са предубедени и нормално ще бъдат обвинени, че то е горе-долу присъда, да поемеш предварително страна.
От друга страна, става дума, доколкото съм се запознал с казуса, за съвсем конвенционален начин за добиване на газ, който е навсякъде. Аз в неделя бях в Каварна, те добиват по този начин газ и са газифицирани. По този начин се добива и вода, ако е необходимо, тоест той е съвсем конвенционален начин. Лошото е, от самото начало е пуснато отново за шистов газ, че се говори, въпреки че има мораториум на Народното събрание. Някой използва това, а хората на място явно не искат да направят разлика между двете, между шистовия газ и между конвенционалното добиване, което се разглежда в момента.
БОЙКО БОРИСОВ: Добре, отрегулирайте го това, просто да се знае и ако е такова голямо находище, седнете, говорете с населението като арбитри. Защото може да се направят много добри неща за региона, това са десетки милиарди евра, които ще влизат в бюджета индиректно. Може да се говори с тях и какво може да се направи за региона. Приемаме точката!
http://belejnik.bg


ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ
 


Сходни връзки

Бойко Борисов: Играят си със страховете на хората в Добруджа, като говорят за шистов газ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди