изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:36 EEST
ПРАЗНИК НА БЪЛГАРЩИНАТА В ТАРАКЛИЯ    
Общество Годината е 1981-ва. Току-що създаденият български театър прави първите си стъпки в град Тараклия, под зоркия поглед и бащински грижи на своя създател Иван Боримечков. Макар и със закачливо име „Смешен петък“, театърът си поставя изключително сериозни цели – да буди българщината в Бесарабия само с български постановки.


И така - вече 35 години народният театър „Смешен петък“ събира почитателите на българското театрално изкуство в Молдова. За това време той се превърна в своеобразна духовна институция на нашите земляци-сънародници. За своята 35-годишна творческа дейност театърът е осъществил десетки постановки от съкровищницата на българската класика, поставял е творби от Иван Вазов, Пейо Яворов, Йордан Йовков...

Професионалната режисура, блестящата игра на актьорите, подбора на постановките и най-вече – неугасващият пламък на българщината, направиха трупата известна далеч зад молдовските граници.
В края на месец октомври „Смешен петък“ покани делегация от Асоциацията на българите по света на тържество, посветено на няколко светли празника – Деня на народните будители, Деня на бесарабските българи, 25-годишнината от създаването на Народно читалище „Олимпий Панов“ и – разбира се - 35-години театър „Смешен петък“.  Много инициативи съпътстваха тържествата, бяха казани много мили думи, бяха поднесени много поздравления и бяха отправени безброй пожелания – да пребъде духовността и да я има във вековете българщината в Тараклия. А комедийният спектакъл „Легло за трима“ от Орлин Дяков, поставен от „Смешен петък“, препълни залата на Народно читалище „Олимпий Панов“. Делегацията от Добричка област беше се срещна с почетния консул в Тараклия г-н Иван Стоянов.  Поздравителни адреси от Тошко Петков – кмет на Община Добричка и от Асоциацията  българите по света бяха връчени на председателя на Районния съвет на град Тараклия Кирил Татарлъ, на кмета на града Сергей Филипов и на братята-будители Иван и Димитър Боримечкови. Представителите на Асоциацията от Добричка област подариха литература на читалище „Олимпий Панов“ и взеха участие в младежкия музикален фестивал „Облаче ле бяло“.
Стоил СТОИЛОВ
Областен председател на Асоциацията на българите по света

 


Сходни връзки

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРЩИНАТА В ТАРАКЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди