изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:18 EEST
СПАД НА ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ    
Икономиказа строеж и започнато строителство на нови сгради в област добрич през третото тримесечие на 2017 година, информират от ТСБ-Североизток


През третото тримесечие на 2017 г. местните администрации на територията на област Добрич са издали разрешителни за строеж на 30 жилищни сгради с 38 жилища в тях и с 5 447 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), и на 35 други сгради с 22 634 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради, застроената им площ и  жилищата в тях намаляват съответно с  61.5, 50.5 и 58.2%.  Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради бележи спад със 78.5%, а разгънатата им застроена площ с 38.9%.
В сравнение с третото тримесечие на 2016 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 18.9%, жилищата в тях - с 19.1%, а разгънатата им застроена площ - с 19.5%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради спада с 14.6%, а разгънатата им застроена площ - с 41.3%.
През третото тримесечие на 2017 г. в област Добрич е започнал строежът на 31 жилищни сгради с 49 жилища в тях и с 5 390 кв. м РЗП, и на 23 други сгради със 7 285 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 51.6%, броят на жилищата в тях - с 53.3%, а общата им застроена площ - с 60.5%. При броя на започнатите други видове сгради е регистриран спад с 84.4%, а при тяхната РЗП - със 77.8%.
В сравнение с третото тримесечие на 2016 г. започнатите нови жилищни сгради са повече с 14.8%, жилищата в тях - с 19.5%, а разгънатата им застроена площ - с 10.6%. Започнатите други видове сгради бележат ръст с 15.0%, а  разгънатата им обща застроена площ - с 57.9%. 
Методологични бележки
Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.
Видовете сгради сe посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСC - 2001) и се подразделят на:
• Жилищни - сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
• Нежилищни - сгради за различни нежилищни нужди, които включват:
- административни - офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради - банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);
- други сгради - всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).
Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.  НДТ

 


Сходни връзки

СПАД НА ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди