изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:50 EEST
ПРИ НАС ВАЖИ НАРОДНАТА МАКСИМА – ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПИСАНО ЧЕРНО НА БЯЛО    
Култура На 7 Ноември бе представена книгата на проф. Антония Велкова-Гайдаржиева - „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“. Първият раздел от книгата е „Моята люлка беше пред библиотеката“. Това е част от стих на Шарл Бодлер. Втората част е „Словото отекло в отзивчива среда“. Третият дял е „Книгите са творение на самотата и деца на мълчанието“.Четвъртата част е „Всяка творба иска да й се отговори“.


Събитието бе организирано в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Това е първото представяне на книгата. Проф. Антония Велкова-Гайдаржиева и проф. Светлозар Игов са носители на множество престижни литературни награди. Проф. Светлозар Игов е носител на литературното отличие „Йордан Йовков“ за научноизследователска работа.

Създаването на тази книга ми донесе не само мигове на върховно удоволствие, но и основополагащи знания. Благодаря на проф. Светлозар Игов, че ме избра за негов партньор в това духовно приключение. За мен бе професионален шанс и колегиална привилегия. Смело казвам, че такава книга няма в българското литературознание. Тя ще остане сред капиталните приноси. Ние двамата като професионални литератори залагаме на узаконяващата мощ на писменото слово. При нас важи народната максима – трябва да бъде написано черно на бяло.
Книгата „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“  може да бъде четена като вековна биография, житейска и професионална равносметка на една от най-историчните фигури на съвременото литературознание. Творчеството е зрелището и върхът в живота на проф. Светлозар Игов. Той е центърът, ядрото, името на бълграската критическа институция. Всеки, който е чел книгите, му добре знае, че творчеството му притежава приютяваща власт. Сигурна съм, че и най-върлите му опоненти тайно се надяват за внимание от негова страна. За разлика от много други литератори проф. Светлозар Игов е магията и на писменото, и на устното слово. Въпреки всички трудности, с които е принуден да се сблъска, духовното му влияние не може да бъде унищожено. – казва проф. Антония Велкова-Гайдаржиева.

Писателството е професия, в която има и нещо лошо. Писателите обичат само себе си и никой друг. – казва проф. Светлозар Игов.
Златина СТЕФАНОВА
 


Сходни връзки

ПРИ НАС ВАЖИ НАРОДНАТА МАКСИМА – ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПИСАНО ЧЕРНО НА БЯЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди