изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:21 EET
Почина най-малката партизанка на България!    
Общество Почина Елена Лагадинова - Амазонката, известна още като най-малката партизанка, съобщава pirinpress.bg. Родена е в Разлог. Преживява обиски и опожаряването на родната си къща. На 11 години става ятачка на Разложката партизанска чета, а на 14 години заедно с баща си и двамата си братя влиза в партизанския отряд „Никола Парапунов“. Нееднократно вижда смъртта в очите.

Губи брат си Асен малко преди 9 септември 1944 г., но слиза на бял кон в Деня на Свободата в Разлог. След Втората световна война завършва земеделие в Русия. Става доктор по биологически науки и генетика. Елена Лагадинова бе дългогодишна председателка на Комитета на жените. Години наред работи неуморно за социалните придобивки на жените. На нейните усилия и последователност се дължи 3-годишното платено майчинство, задължителната ваксинация и строителният бум на детски градини и ясли през 60-те и 70-те години на миналия век. Общественик и ентусиаст, Елена Лагадинова бе като непрестанен извор на лява енергия, казват за нея от разложкото землячество. Животът на Елена Лагадинова, най-малката партизанка, е пример за силата на човешкия дух, за вярата в доброто и красивото. Поклонението ще се извърши на 05.11.2017г / неделя / от 15.30 ч на гробищния парк в гр. Разлог Почивай в мир, Елена Лагадинова!

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Почина най-малката партизанка на България! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди