изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:42 EEST
МАЯ МАНОЛОВА: ЩЕ НАСТОЯВАМ РЕШЕНИЕТО ОТ РЕФЕРЕНДУМА ДА Е ОКОНЧАТЕЛНО    
Новини Днес беше проведена среща между Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошево, омбудсмана Мая Манолова, заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и експерти от екоинспекцията във Варна. Темата на срещата беше инвестиционното намерение за проучвания  и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона, както и исканата от фирмата инвеститор 35-годишна концесия. Именно тези намерения станаха причина за поредица от протести на местното население, според което земеделската земя на Добруджа е екологична зона и не бива да се използва за добив на подземни природни богатства.


По време на срещата местното население отново изрази страховете си, че чистотата на единствения им питеен водоизточник, както и плодородието на добруджанския чернозем, са застрашени и настояха за спешни законови промени.
Екатерина Захариева от „Чиста България“ сподели, че предвидените в законодателството мерки за контрол от страна на инвеститора на качествата на водата са нищожни и допълни, че контролът върху качествата на водата от страна на концесионера е въпрос на личен избор и добро желание, но не и на изискване от държавата.
Проф. Маргарита Нанкова от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево припомни, че природата ни е дарила с най-плодородната почва в България и това не бива да бъде променено, а напротив, опазването на тези земи да се превърне в държавна политика. Тя отново изрази огорчението си от демонстрираното високомерие от властта и пълното подценяване на интелектуалния потенциал на хората в общината, което тя окачестви като „груба грешка“. 
Омбудсманът на България Мая Манолова начерта основните посоки, в които ще бъдат предприети действия от нейна страна. На първо време тя ще изиска от правителството решението на референдума, който ще се проведе на 17 декември в община Генерал Тошево, да бъде счетено като окончателно решение. Освен това тя настоя да се направят нови експертни оценки от всички засегнати в казуса институции, за да може окончателното решение да е добре аргументирано, така че държавата ни да не бъде атакувана от фирмата инвеститор в съда и осъдена да заплати огромни обезщетения за пропуснати ползи. Тя ще изисква и от Народното събрание да създаде закон, според който земеделската земя да не се ползва за добив на каквито и да е подземни природни богатства и това да е трайна мярка, тъй като подобни инвестиционни намерения няма да спрат.
Заместник –министърът на околната среда и водите Красимир Живков коментира, че действително са необходими още експертни оценки, за да се стигне до аргументирано решение за добива на природен газ в Добруджа. Той подчерта, че решението е в ръцете не на МОСВ, а на РИОСВ - Варна.
Хората изразиха огорчението си от факта, че са оставени да се справят сами, при положение, че земеделската земя е национално богатство. Отново ще припомним, че друга компания поднови процедурата си за издаване на разрешение за проучвания и добив на нефт и газ отново на територията на област Добрич, засягаща 397 кв. км и част от три защитени по натура 2000 територии. НДТ

ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ ДНЕС ГРАЖДАНИ ОТ ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
„РУСГЕОКОМ БГ“ НЯМА ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ПОДЗЕМНА ВЪГЛИЩНА ГАЗИФИКАЦИЯ В ДОБРУДЖА
И АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА „ПАРК ПЛЕЙС ЕНЕРДЖИ“ Е ЗАЯВИЛА ЖЕЛАНИЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ПРОУЧВАНИЯТА ЗА НЕФТ И ГАЗ В ДОБРУДЖА
ДОБРУДЖА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ БУНТУВА
В петък добричките депутати от ГЕРБ питаха министър Нено Димов за добива на газ в община Генерал Тошево


ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ
 


Сходни връзки

МАЯ МАНОЛОВА: ЩЕ НАСТОЯВАМ РЕШЕНИЕТО ОТ РЕФЕРЕНДУМА ДА Е ОКОНЧАТЕЛНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди