изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:09 EEST
МАЛКОТО КЕНГУРУ ЛИЛИ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ПЪРВАТА СИ ЗИМА В ТОРБАТА НА МАЙКА СИ    
Новини Какво интересно се е случило и предстои да се реализира в Центърa за защита на природата и животните, разказва за НДТ и ndtnews.hopto.org Севдалина Венкова – директор на Зоопарк Добрич.



- Г-жо Венкова, подготвени ли сте за зимния период? Заспаха ли мечките?
- Мога да кажа, че сме напълно готови. Запасени сме с храна, хамбарите са пълни. Не ни е страх от зимата. Мечките, за съжаление, все още не искат да заспиват. До края на този месец това трябва да се случи. Берна е малко по-ленива вече, а Костадин все още е доста буден. Надяваме се, че след като тя заспи и той ще я последва след около 20 дни. Все пак това е икономия на средства. Нямаме други животни, които ще заспиват. Енотите също би трябвало да имат зимен сън, но откакто са при нас нямат желание за това. Чувстват се добре, защото имат храна и с какво да се занимават по цял ден.



- Какви са новите неща, които са се случили в зоопарка?
- Мисля, че най-голямата ни новост е, че имаме бебе кенгуру. Много съм щастлива. Вече излиза от торбата на майка си. Много е сладка, казва се Лили. Дори взима храна от ръката на гледача, защото е свикнала с него. Разбират се чудесно. Другото ново при нас е, че със сдружение с нестопанска цел „Доброжънци“  направихме първата къщичка от глина. Тя е предвидена за водоплаващите птици. Това е една истинска еко къща. По целия край на покрива сме поставили пръст с растения. Това ще доведе до запазване на топлината в къщичката. През лятото ще бъде по-прохладно. Част от външната стена на къщата има интересни фрагменти от български шевици. Не е направена докрай, защото времето вече стана по-хладно. Догодина ще я довършим. Тогава ще й направим официално откриване.



- Предстоят ли интересни събития скоро?
- Имам идеи, но първо трябва да ги обсъдя. Ще помисля какво може да се измисли за Коледа, което да зарадва децата. Миналата година бяхме направили елхи от ябълки, които раздавахме на животните в зоопарка. Тази година може да организираме нещо по-различно.

- Има ли посещаемост зоопаркът?
- Най-вече, когато е хубаво времето. Все още трябва да учим много от другите държави. Там лошото време не спира хората да ходят, където пожелаят. Стига да няма ужасен студ или буря.



- Имате ли нужда от финансова помощ или доброволен труд?
- Винаги сме отворени, ако някой желае да дари нещо. Дори и да е труд, го приемаме с радост. Тази година имахме трима ученика, които бяха доброволци. Децата се чувстваха добре от свършената работа. Друго хубаво нещо бе, че клуб „Майчина грижа“ засадиха дървета вътре в зоопарка и извън него. За наша радост почти всички се хванаха.
По проект работиха помощно училище „Д-р Петър Берон“ за обучение на колеги от сродни заведения. Те също засадиха плодни дръвчета. Надяваме се след около 5 години да имаме реколта от тях. Това ще помогне за изхранването на животните.



- Очакват ли се скоро нови попълнения в зоопарка?
- Може би не. Разположението и къщичките ни са за тези животни, които имаме. За да имаме по-екзотични видове, трябва да се вложи по-голяма сума пари. Мечтата ми е да имаме малки маймунки. Притежаваме нужно помещение. Иска ми се да реализираме това до 2-3 години. Ще търсим начини, за да видим как ще се развият нещата.
Интервюто взе Златина СТЕФАНОВА
 


Сходни връзки

МАЛКОТО КЕНГУРУ ЛИЛИ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ПЪРВАТА СИ ЗИМА В ТОРБАТА НА МАЙКА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди