изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:58 EET
САМОДЕЙЦИ ОТ СЕЛО КОТЛЕНЦИ НА ФЕСТИВАЛ В УКРАЙНА /СНИМКИ/    
КултураСамодейците от село Котленци, община Добричка, участваха в неждународен фестивал в град Болград /Украйна/. Те  се представиха достойно и защитиха името на общината и населеното място, ни пишат от селото.


Още през първия ден от пребиваването си посетиха село Нови Троян, където беше сключен договор за сътрудничество в областта на фолклора, за запазване на традиции и обичаи и обмен на автентичен фолклор. Договора подписаха кметът на село Нови Троян Иван Иванович  и председателят на Читалищното настоятелство пр НЧ „Йордан Йовков-1941год.”, село Котленци –Тодорка Атанасова.



След подписването на договора жителите се насладиха на песните, танците и обичаите на децата от училището в селото. Посрещнати  радушно на вечеря в стола на училището, бе обменен опит, разказваха за начина на живот, за трудностите, които бългатите от Буджака са изживели, за да  съществува,. борбата да запазят християнската вяра, българския език, традиции и обичаи. Програмата бе наситена с поклонение на паметниците на великите българи Г. С. Раковски, Хр. Ботев,  ген. Инзов, Шипка и др.
Визитата продължи в Болградската гимназия  и  на едно от най-големите български села Криничное. Тук самодейците с голяма радост и приготовления бяха посрещнати от местните жители. Децата от гимназията  и неделното училище ги посрещнаха с погача, черпиха ги с вино от местен производител. В училищата  имат кабинет по български език, на стената са окачени портетите на нашите велики българи и нашият флаг. Църкавата , която се възтановява и изписва, е голяма, красива и действаща.
В близост до  гимназията има уреден музей със събрани български  автентични пособия, уреди, кърпи, носии, чекръци, всичко, което са успели да запазят от своите предци, за да им напомнят за България. Децата от неделното училище се надпреварват да пеят и рецитират за България. Посещението доби кулминация с всеобщо веселие. Бесарабските българи със сълзи на очи пяха български песни, извиха се кръшни български хора. Един от самодейците  намери своя корен  в това село - родното място на баща му. Раздялата беше със сълзи, прегръдки, стиснати по братски ръце.
За пребиваването на  този фестивал благодарим на ръководството на Община Добричка и Международния форум „Българско наследство” - град Балчик, за оказаното съдействие.




 


Сходни връзки

САМОДЕЙЦИ ОТ СЕЛО КОТЛЕНЦИ НА ФЕСТИВАЛ В УКРАЙНА /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди