изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:48 EET
16 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ    
Новини „Да спрем да пушим поне за един ден” - с този призив през 1971 година американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.


След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България. Кампанията има за цел да промени отношението към тютюнопушенето и да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от вредната привичка.
Министерство на здравеопазването определя за 16 ноември 2017 година мотото на кампанията да бъде: „Пушенето и ти“.
В България 37,4 % от населението на възраст над 20 години са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето“ на Националния център по обществено здраве и анализи 2013-2014 г.), тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
Приеми това предизвикателство, един ден – 16.11.2017 г., да бъде твоят ден без цигара. Не мисли за “цял живот без цигари”, мисли как да не запалиш “днес”!!! Продължавай смело, вярвай в себе си! Ако от последната цигара е изминало дори едно денонощие, ти заслужаваш поздравления! Не трябва да се забравя, че това е цял един процес, който не е бърз и лесен. След физическите промени настъпва и отпускане на психиката. След една година повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина в сравнение с този при пушачи. 
Организмът на пушача започва да се “съживява” още в първите минути след последната цигара:
    20 минути след последната цигара кръвното налягане се понижава, пулсът се забавя;
    след 24 часа вероятността от сърдечен пристъп намалява;
    до 9 месеца след изпушването на последната цигара – умората, кашлицата, затрудненото дишане намаляват. Клетките на белия дроб подобряват способността си да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да потискат инфекциите. Изкачването на стълби става по-лесно, дишането по-свободно и леко;
    Останалите предимства са, че не вредим на красотата си, не хвърляме пари на вятъра и не пречим на околните с отровния дим.
Тютюнопушенето е привичка, наркомания, подсъзнателно удовлетворяване на желания. Тютюнопушенето е избор, решение.
По данни на Entrepreneur 22% от жителите на Япония са пушачи. Главният изпълнителен директор на Piala Такао Асука споделя, че 35% от служителите му пушат. „Надявам се да окуража служителите си да откажат цигарите чрез награди, а не със санкции“, разказва Асука. Той възнаграждава служителите си, които не пушат, с допълнителен платен отпуск. Непушачите могат да се възползват от 6 допълнителни дни. Времето е сходно с 15-минутните почивки, от които се възползват пушачите през цялата година.
Във връзка с нарастващата обществена тревога относно употребата от малолетни и непълнолетни деца на наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите, наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле и предвид обстоятелството, че опазването на общественото здраве, и в частност – детското здравеопазване е един от основните приоритети, залегнали в Националната здравна стратегия 2014-2020 г. и в Програмата за управление на Правителството в периода 2017-2021 г., Министерство на здравеопазването като компетентен орган прилага политики в тази област.
По повод Международния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Добрич, организира провеждането през месец ноември на изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене с измерване на въглероден монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи, интерактивни обучения с демонстрация на апарат Smoker lyzer и пушещ макет, дискусии по тематични филми, рисунки по темата, разпространение на образователни материали сред различни целеви групи  в област Добрич.
Призоваваме на този ден, всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.
Във връзка с това, че кампанията има за цел да предостави и подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и използването на тютюневи изделия, всеки желаещ може да посети: “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” в РЗИ – Добрич, където ще получи подкрепа в преодоляването на зависимостта.
РЗИ - ДОБРИЧ
 


Сходни връзки

16 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.45 секунди