изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:33 EEST
От „Русгеоком БГ“ ЕАД искат земята на земеделци    
Новини

Фирмата „Русгеоком БГ“ ЕАД е изпратила писма до собственици на земя в Добруджа, попадаща в обхвата на тяхното инвестиционно предложение за проучвания и добив на природен газ в община Генерал Тошево. В писмото се казва, че тяхното желание е да получат временно право за ползване на необходимите площи за изграждането на сондажните площадки. „Добивът на природен газ по конвенционален способ по никакъв начин няма да се различава от този на вече съществуващите находища в Източна Добруджа и на територията на Република България“, се казва още в писмото.



Площта за изграждането на единична сондажна площадка е от около 10 декара. Фирмата е планирала изграждането и временното ползване в рамките на няколко месеца на 7 такива площадки, попадащи съответно в землищата на селата Калина, Рогозина, Спасово, Чернооково и Сърнино. В писмото си фирмата инвеститор заявява готовността си в писмена форма да гарантира липсата на опасност от замърсяване на водния хоризонт в Добруджа.

Основните параметри на предлагания от тях договор включват изплащането на обезщетения за пропуснати ползи, времеви период за ползване, съобразен със селскостопанските дейности, както и планиране в бъдещ етап на преференциални цени за изкупуване на газ от находище „Спасово“.

Писмото завършва с надеждата на изпълнителния директор на „Русгеоком БГ“ Христо Станев за бъдещо бизнес сътрудничество.

Собственици на земеделска земя в Добруджа, попадаща в обхвата на инвестиционните намерения за добив на природен газ, са получили писма от „Русгеоком БГ“ ЕАД с желание за временно ползване на площите, необходими за изграждането на сондажните площадки. В засегнатата от исканата концесия община Генерал Тошево бяха проведени редица протести, там ще се състои и референдум на 17 декември.

Поканата за среща със собственици на земя в община Генерал Тошево от страна на фирмата инвеститор и заявеното им желание да получат правото за временно ползване идва месец преди екоинспекцията във Варна да е дала своето окончателно становище по отношение на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона. В замяна на преотстъпеното право за ползване на земята от фирмата инвеститор предлагат финансово обезщетение за пропуснати ползи, както и по-ниски цени на съответния собственик за изкупуването на газ, добит от находище „Спасово“.

http://agrozona.bg

 


Сходни връзки

От „Русгеоком БГ“ ЕАД искат земята на земеделци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди