"Имаше инцидент в Норвегия. Те направиха нещо като "списък с врагове" и в него включиха името на Ататюрк и моето име", каза той в обръщение към провинциални лидери от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Той поясни, че лично е наредил незабавно изтегляне на турските войници, след като началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар и министърът по въпросите на ЕС Омер Челик, които са пътували за конференция на НАТО в Канада, са го информирали за инцидента.

"Те съобщиха, че "това се е случило...и ние ще изтеглим нашите 40 войници". И аз казах: "Абсолютно, не се бавете, веднага ги изтеглете, дори и тези имена да бъдат премахнати". Такива неща се случват от време на време на различни места. За съжаление също така сред нас има такива хора", поясни Ердоган.

"Такъв пакт, такъв алианс не може да съществува", натърти той по адрес на НАТО.

Някои турски медии спекулират, че снимки с Ататюрк и Ердоган са били използвани като мишени по време на ученията.

На сайта на НАТО пише, че в момента в Норвегия се провеждат две военни учения.

По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поднесе извинение на Ердоган.

В съобщение Столтенберг поясни, че инцидентът е станал по време на наскоро проведени учения на НАТО в Съвместния център за военна подготовка в Ставангер, което се е случило в "резултат на индивидуални действия и не отразява гледището на НАТО".

Допълва се, че граждански сътрудник незабавно е отстранен от ученията и Норвегия ще вземе решение за налагане на дисциплинарно наказание.

НАТО обяви, че два отделни инцидента са се случили, които са свързани с Ердоган и Ататюрк.

Първоначално технически служител използвал снимка на Ататюрк като враг, която намерил онлайн. След това турски военнослужещи потвърдили инцидента и техникът е освободен от поста.

Другият инцидент е свързан с норвежки военнослужещ от турски произход, който е открил фалшив профил на Ердоган във вътрешна социална мрежа на НАТО и публикувал коментари в ущърб на алианса от името на турския лидер. След потвърждение на инцидента отговорният е освободен от длъжност.

https://news.bg