изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:46 EET
ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ЛИ И ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ?...    
Коментари Като дете съм расъл през социализма. Най-упадъчният период на България, според корифеи от жълтите павета в София. Може би затова моята майка баба Стефка, лека и пръс, ме учеше още преди да стана първокласник, че всяка живинка – било цвете, било кое или каквото и да е, изпитва и радост, и тъга, и ужас… И ме съветваше да не късам цветята в градинката, нито да замерям коте или куче с камък по улицата. Дори ме нашамароса яко, когато й се похвалих, че съм убил с прашка лястовица…




Хора, дори които рядко гледат спорт, в неделя вечерта се просълзиха от радост при победата на Григор Димитров на финала на АТП на корта в Лондон. И не стихват радостните им коментари вече три дни.Ще добавя, че според експерти финалът е гледан от много повече български зрители, наблюдаващи дори шампионска лига.
Обикновените българи обичаме да гледаме и да се радваме на победите на златните ни момичета от художствената гимнастика, на победите на Кубрат и Тервел Пулеви, на Ивет Лалова, на Стоичков и Бербатов… Обичаме да се радваме и на учениците, които печелят злато след злато в олимпиади по математика, физика, химия… Но за тях има ограничено място в ефира на националните ни телевизии, защото трябва да гледаме словоблудството на политици, депутати, курви под прикритие, извинете за цинизма…
Победата била личен успех на Гришо и сме нямали основание като нация да се радваме на нея.
Господи, прибери си вересиите, би казал баща ми бай Дяко, и на него лека му пръс. И щеше такава псувня да изръси, с каквато много истински българи попържат телевизионните величия, които искат да ни забранят и да се радваме на успехите на българите, защото им дават тлъсти заплати хора, които нямат интерес от една сплотена и самоуважаваща се българска нация.
На какво да се радвам аз и стотици хиляди мои връстници, които получаваме пенсии по 200 лева на месец за непрекъснатия си трудов стаж, толкова, колкото и други наши връстници, които не са работили цял живот?
Такъв е животът!
Да се радваме, че вече три милиона българи напуснаха България – най-малко една трета от населението ни, а депутатите продължават да бъдат 240 и бюрокрацията около тях да се множи, както и заплатите им. На това ли да се радваме?
Такъв е животът!
Да се радваме, че хиляди фирми буквално бяха ограбени за тридесетина години „демокрация“ и на улицата бяха изринати милиони безработни?
Такъв е животът!
Да се радваме на убийци, на изнасилвачи, на крадци, които се разхождат свободно по улици и безчинстват в селата, а хора, откраднали една кокошка, за да награнят гладните си и боси деца, защото са безработни?
Такъв е животът!
Да се радваме на лъжливите обещания по време на избори?
Да се радваме на хиперинфлацията, когато долърът се разменяше срещу повече от 3000 лева? Или на данъчната тежест, с която изплащаме золумите и грабежа на КТБ, банката, в която бяха умишлено насочвани пари на държавни и общински фирми и институции?
На това ли да се радваме?
Такъв е животът!
Да се радваме на хиляди, цзавършващи средното си образование, които дори не могат да четат и пишат, но си издигат дворци с пласиране на наркотици и икономически растеж на проституцията?
Такъв е животът!
Да се радваме на замъците на безработни, на държавни и общински чиновници със скромни заплати, да гледаме с просълзени от радост очи как се местят митничари от една на друга митница, след като сме ги гледали и като главни актьори с качулки и ръце в белезници?
Такъв е животът!
Да се радваме как безотговорни чиновници по всички стъпала на властта, за които сме убедени, че са нагушени с пари, как решават съдбата на Добруджа, на житницата на България да бъде надупчена за шистов газ и коксуващи въглища, да се радваме как ще бъде отровена питейната ни вода, на това ли да се радваме и да се вълнуваме крив ли е, голям ли е носът на новата Мис България, кой е платил силиконовите цици на поредната брадърка, калко приятен ще бъде животът на любовницата на президента ни Плевнелиев, за радост вече в миналото, същият, за когото бившата му жена и майка на децата му изрече нещо в смисъл „Щом Роско стана президент, то една държава сме!...“ На това ли да се радваме?
Такъв е животът!
Да се радваме на геноцида спрямо възрастните хора, които изградиха държава, която вече 30 години се ограбва и има още за доограбване. Да се радваме как пресмятат какви пари изпращат от чужбина децата ни, за да можем да си платим тока, лекарствата и водата? А и не само това.
Господи, прибери си вересиите, които се гаврят с чувствата ни, че едно момче, че един млад българин, без помощта на държавата, ако я има изобщо такава, че един млад човек, който може да се позволи да живее където и да иска по света, който има възможност да се състезава от името на която си иска държава, се гордее, че е българин и побеждава по световните върхове на тениса от свое име, със свой труд, със свои средства, но и от името на България, която смята за своя Родина и за свое Отечество!
Радваме ти се, Гриша, радваме ти се стотици хиляди българи, които така и не познаваш, но смяташ за свои сънародници, а ние живеем и с радостта, и с болката при загуба, че си наше момче, че си българин!
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ЛИ И ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ?... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди