изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:10 EEST
ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИЧ“ ЩЕ СЕ РОДИ УТРЕ. ПОКАНЕНИ СА ВСИЧКИ!    
Интервюта

Пред НДТ – инициаторът и учредител на новото средище на духовността – Николай Нейчев, който отново кани добруджанци да станат „съучастници“ в родолюбивата инициатива. Началото е в 10.00 часа. Мястото -  залата на ДКТ „Дора Габе“  



 

Николай Нейчев е роден в Добрич, целият му житейски и творчески път е свързан неотклонно с Добрич. Той е музикант, музикален продуцент, музикален педагог със специалност „Методист по художествена самодейност“. Има издадени няколко албума с различни групи. От много години преподава музика в ПМГ „Иван Вазов“. Всъщност, има 29 години учителски стаж, а три години е свирил в Духовия оркестър. Израснал в читалищна среда. Както той самият казва,  на времето започнал да свири в Школата за духови инструменти към читалището, а когато била построена новата читалищна сграда и школата се преместила там, „колкото време съм прекарвал в училище, толкова – и в читалището“. Дори е бил председател на Самодейния съвет.

- Г-н Нейчев, като приветстваме родолюбивата инициатива, не можем да не Ви попитаме - защо смятате, че Добрич има нужда от ново читалище?

- Има много дейности, които нямат „покрив“, няма къде да се случат. Познавам много хора – млади и стари, които искат да правят нещо хубаво, да развиват своите таланти и възможности, но това просто няма къде са се случи. И тъй като имам много идеи, реших да ги обединя в един сериозен проект. Прецених, че читалището е най-добрата форма за реализацията им. Искам тези идеи са станат реалност, защото смятам, че са добри. Всъщност,  това са идеи на хората, аз просто ги обединявам и съм готов да помагам в това те да „видят бял свят“.

- Въобще, има ли място читалищната дейност в новото време, в което живеем и в което май духовните огнища, съхранявали българщината през вековете, са със „затихващи функции“, а комерсиализацията завладява всичко и всички?

- Мисля, че именно сега, когато няма пари за нищо, е време да подходим малко възрожденски.  И съм убеден, че точно читалището е една синтезирана българщина, че точно това е мястото, където трябва да срещнем таланта и желанието за творчество с потенциалната аудитория. Точно това е мястото, където -  с помощта и на традиционните методи, и на иновативните технологии, всичко може да се случи по най-правилния и най-българския начин. Точно това е мястото, където трябва да разпалим духовното огнище…

- Какво предвиждате да бъде новото и различното в новото читалище?

- Предвиждам читалището да е многофункционално и да се опита да обедини различни дейности, към които хората на Добруджа биха проявили интерес. За по-голяма яснота съм разделил тази родолюбива дейност на модули и именно така структурирана ще представя идеята пред учредителите утре. Ще маркирам онова, което съм си мечтал и около което съм работил като първоначална визия: Първи модул съм нарекъл „Оркестри“ и тук планирам обзавеждане на 3 репетиционни помещения за различните стилове, които да дадат възможност на талантите за пълноценен творчески процес, да доведат много млади хора в читалището и да позволят богат концертен живот в Добрич. Иска ми се да възродим детския духов оркестър и детския камерен оркестър, както и ми се иска младежите, свирещи например рок да не се чудят в кое мазе да се свият, за да творят своята музика. Като втори модул съм предвидил оборудване и обзавеждане на звукозаписно студио, което да позволи на младите музиканти да произвеждат своя продукция. Наличието на звукозаписна апаратура ще даде шанс за израстване на младите изпълнители и ще е мощно средство за популяризация на постиженията им. Иска ми се да създадем компютърна лаборатория за аудио-визуални изкуства, както и да направим "Дискусионен клуб" - помещение, оборудвано с конферентна озвучителна система, позволяваща там да се провеждат лектории и беседи с доброволчески организации, презентации, пресконференции и др.

Като трети модул предвиждам организиране на школи и курсове за обучение по съвременни музикални инструменти, озвучителни системи, музикален софтуер и видео-обработка, както и създаване на детска музикална школа за обучение по пиано, цигулка, виолончело и други класически музикални инструменти. Смятам, че било хубаво да успеем да организираме образователни концерти за учащи се и възрастни в селищата от областта, както и творчески беседи, майсторски класове и уъркшопове - гостувания на известни музиканти и инженери от българския и международен шоу-бизнес. В мечтите си стигам дотам, че да смятам за напълно възможно да организираме национални и международни конкурси по отделните инструменти и дисциплини.

Следващ модул – четири - шоукейс сцена, на която веки може да направи следващата стъпка в кариерата си, като представи творчеството си пред публика. Наличието на окомплектована закрита сцена би превърнало залата в ядрото на читалището и би дало възможност на участниците да представят своите творчески търсения, както и да осъществят контакт със своите почитатели.

Модул пет предвижда закупуване на мобилна концертна сцена, оборудвана с озвучителна апаратура, осветление и "бек-лайн", която ще позволи  през топлите месеци на годината да се провеждат ежеседмични концерти, хепънинги и фестивали на открито в Добрич и другите селища от областта.

Проектът предвижда като шести по ред модул да се създаде Танцов клуб. От  една страна да има фолклорен танцов ансамбъл за подрастващи и възрастни любители на фолклора, от втора – да има занимания  по спортни танци и подготовка за участие в турнири, а от трета – да се изгради школа за модерен балет. Мисля, че към тази инициатива ще има голям интерес, тъй като броят на желаещите да танцуват - стари и млади - се увеличава постоянно.

 Седмият модул в моите първични разработки предвижда наличието на Спортен клуб, който да предлага организирани занимания по билярд, дартс, шах, домино и други тихи игри; изграждане на спортна площадка на открито с уреди; оборудване на фитнес-зала… За всички тези занимания да има опитни инструктори, които да  въвеждат желаещите да се занимават в тайните на високото спортно майсторство. Предвиждам, разбира се, организиране на състезания и турнири.

Номер осем в моята първоначална схема предвижда създаване на Школа по изобразително изкуство, в която - освен традиционните жанрове, да има занимания по компютърна графика и обучение за работа с модерни софтуерни графични програми. Иска ми се да бъде въведено обучение на кандидат-студенти, както и да изградим художествена галерия, в която да се експонират произведения на български и чуждестранни художници, скулптури и фотографи. Иска ми се освен това възпитаниците на школата по изобразително изкуство да участват в изложби-базари с изработени от тях мартеници, сурвакници и други артикули, както и да участват в благотворителни търгове и изложби, пък и в национални и международни конкурси

Езикова школа съм нарекъл деветия модул от моята разработка, в която се надявам обучението по чужди езици - групово и индивидуално, да може да бъде извършвано и под формата на дистанционно и вечерно обучение, както и се надявам да организираме на състезания по съответните езици.

Като десети по ред, но не и по значимост, модул предвиждам създаване на Етнографски клуб, който да издирва и изучава обичаите и фолклорните традиции, характерни за Добруджа; да създаде на за изворен фолклор; да организира седенки, на които възрастните да общуват помежду си и да споделят с младите, желаещи да научат повече за добруджанския фолклор.

Искам да изградим електронна библиотека /модул единадесет/, да оборудваме  читалня със съвременни компютри, на които читателите могат да четат онлайн електронни книги и справочници.

Надявам се да успеем да създадем любителска театрална трупа, както и школа за куклен театър, в които да привлечем действащи актьори от добричките театри за ръководители на самодейните колективи и да предлагаме обучение по актьорско майсторство и подготовка на кандидат-студенти. Това – като модул 12.

Като 13 предвиждам разкриване на библиотека към читалището. В тази връзка искам да призова учредителите, утре – като идват на събранието, да носят и да дарят поне по една стойностна книга. Искам да разгърнем мащабна дарителска кампания, да осъществим контакти с издателства и книжарници за попълване на библиотечния фонд.

Идеите, обособени в модул 14, включват създаване на Еко клуб, в който - чрез разнообразни инициативи и участия в проекти, да приобщаваме добричлии към различни каузи за опазване на природата.

Модул 15 предвижда създаване на занималня за учениците от 5-и до 12 клас, лятно училище с използване на пълния ресурс на читалището, организиране на зелено училище, летни и зимни лагери, екскурзии и експедиции…

Модул 16 съм нарекъл идеята да бъдат организирани медицински лектории и практикуми; обучение на бъдещи бащи и майки; лекции от водещи специалисти за различните видове заболявания и тяхното лечение; лечебна физкултура за млади и стари.

 А модул17 ще обособи издателската дейност на Читалището - електронен вестник, отпечатване и разпространение на брошури за пропагандиране на здравословния начин на живот и ефекта от вредните навици, хумористичен сайт.

Смятам, че ситуирано по този начин, Читалището ще се превърне в мощен притегателен център за добричлии и ще позволи със средствата на изкуството да се популяризират здравословният начин на живот и общочовешките ценности.

Надявам се то да се превърне в естествен втори дом за творците от град Добрич!

 

 

- Цели 17 модула – а къде ще се случват всички тези прекрасни инициативи?

- Мисля, че след учредяване на читалището, общинските съветници ще направят необходимото, като хора загрижени за духовността в Добрич, да разгледат възможностите за приютявяне на новото читалище. В града има достатъчно сгради, които не се ползват и биха могли - чрез читалище „Добрич“, да заживеят един нов живот.

 

- От дългия списък на създадения от Вас Обществен съвет става ясно, че сте поканили действително авторитети в сферата на културата и науката – при това от страната и чужбина. Как смятате, тези хора ще се включат ли активно и как точно ще помогнат на хубавото начинание?

- Действително, получих много позитивни отзиви и много споделени емоции от видни български културни дейци, общественици, политици… получих обещание за безкористна помощ и при учредяването, и при по-нататъшната дейност на читалището. Благодаря на всички тези хора, които сложиха подписите си под инициативата! Очаквам някои да дойдат на учредяването, но предвид факта, че повечето живеят и работят в столицата и извън пределите на България, разчитам най-вече да помагат – било със съвети, било с конкретни дела при същинската дейност на читалището…

- Учредителното събрание на читалище „Добрич“ е утре от 10 часа в залата на кукления театър в Добрич. Очаквате ли много хора, които да станат основоположници на едно – дай, Боже, родолюбиво начинание?

- Каня всички добричлии и очаквам наистина да има много хора. Добрич има нужда от своето ново читалище и мисля, че моите съграждани го осъзнават и наистина ще дойдат, за  да създадем заедно едно ново огнище на българщината!

НДТ

 


Сходни връзки

ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИЧ“ ЩЕ СЕ РОДИ УТРЕ. ПОКАНЕНИ СА ВСИЧКИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди