изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:54 EEST
Невероятно откритие! Учени направиха “течна светлина”    
Любопитно За първи път в история на физиката учени постигнаха т.н. “течна светлина” при стайна температура, което ни приближава една стъпка по-близо до тази загадъчна форма на материята. При течната светлина материята е като суперфлуид, който има нулево триене и нулев вискозитет така и вид от т.н. Бозе-Айнщайн кондензат, понякога описван като пето състояние на материята. Тези свойства на материята й позволяват да тече около обекти, ръбове и ъгли.

Обикновената светлина се държи както като вълна, така и като частица, която винаги се движи по права линия. Именно това е причината очите ни да не могат да виждат зад ъглите или зад плътни обекти. Но в определени крайни условия, светлината може да се държи и като флуид, който реално тече около обектите. Такива кондензати са много интересни за физиката, защото в това състояние, където законите на физиката преминават от класически към квантови, материята започва да приема повече свойствата на вълна. Те се формират при температури, близки до абсолютната нула и съществуват само за части от секундата. Но в това изследване учените за първи път постигната Бозе-Айнщайн кондензат при стайна температура, като използваха специална комбинация от светлина и материя.

https://www.blitz.bg
За първи път в история на физиката учени постигнаха т.н. “течна светлина” при стайна температура, което ни приближава една стъпка по-близо до тази загадъчна форма на материята. При течната светлина материята е като суперфлуид, който има нулево триене и нулев вискозитет така и вид от т.н. Бозе-Айнщайн кондензат, понякога описван като пето състояние на материята. Тези свойства на материята й позволяват да тече около обекти, ръбове и ъгли. Обикновената светлина се държи както като вълна, така и като частица, която винаги се движи по права линия. Именно това е причината очите ни да не могат да виждат зад ъглите или зад плътни обекти. Но в определени крайни условия, светлината може да се държи и като флуид, който реално тече около обектите. Такива кондензати са много интересни за физиката, защото в това състояние, където законите на физиката преминават от класически към квантови, материята започва да приема повече свойствата на вълна. Те се формират при температури, близки до абсолютната нула и съществуват само за части от секундата. Но в това изследване учените за първи път постигната Бозе-Айнщайн кондензат при стайна температура, като използваха специална комбинация от светлина и материя.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/lyubopitno/nauka-i-tekhnologii/neveroyatno-otkritie-ucheni-napravikha-techna-svetlina_news560401.html
 


Сходни връзки

Невероятно откритие! Учени направиха “течна светлина” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди