изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:05 EEST
ПРЕКУПВАЧИ ИЗНУДВАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЛАВАНДУЛА СЪС СКЪП РАЗСАД    
Земеделие Банда прекупвачи извиват ръцете на производители на лавандула от Добруджа със скъп разсад, жалваха се потърпевши. Според тях, причината е в засиления интерес за производство на лавандула в област Добрич. През 2016 г. нивите с етерично-маслената култура бяха 14 000 декара, сега надхвърлят 35 000 декара.


В момента стрък разсад се предлага по 30 ст., което е непосилно като инвестиция. За сравнение, миналата година стръкче разсад от най-висококачествения сорт лавандула беше по 12 ст., а обикновените сортове се продаваха по 8 – 10 ст. За един декар са необходими по 2 100 – 2 200 стръка, обясняват производители. Най-добрият разсад се прави в Южна България, основно в Задбалканските полета. Прекупвачите минали и изкупили разсада от хората, които се занимават с това, с по 1 или 2 стотинки по-скъпо стръковете. Сега ги предлагат по 30 ст., дори някъде и по 35 ст.
Става въпрос за хиляди стръкчета разсад и в Добричко хората масово започват да се отказват, тъй като цялата инвестиция в един декар излиза 4 пъти по-скъпо.
Отделно от това, преди няколко месеца десетки добруджанци останаха измамени от посредник, представил се, че е от Казанлък, който прибра 180 000 лева капаро за осигуряване на разсад и после се покри – и нито разсад, нито върнато капаро. Измамените обмислят да подадат колективна жалба, но не знаят дори името на посредника.
Към лавандуловите неволи трябва да прибавим и масовите кражби на разсад, направо от нивите. 9 000 броя посадъчен материал бяха задигнати от нива в село Змеево, други 12 000 – от нива в село Петлешково. 23-годишен мъж от село Сенокос отмъкна от частен имот в същото село 9 000 стръка. НДТ
 


Сходни връзки

ПРЕКУПВАЧИ ИЗНУДВАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЛАВАНДУЛА СЪС СКЪП РАЗСАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди