изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:44 EET
НОЕМВРИЙСКАТА СЕСИЯ НА ОбС НА ДОБРИЧ С ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГРАДА И НАСЕЛЕНИЕТО    
Новини НОЕМВРИЙСКАТА СЕСИЯ НА ОбС НА ДОБРИЧ С ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГРАДА И НАСЕЛЕНИЕТО

 

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ ПРОДАДЕ ДЕЛА СИ В ИМОТ В РАЙОНА НА ХОТЕЛ "БЪЛГАРИЯ"

Общинският съвет на Добрич продаде дела си в имот в центъра на града, в района на хотел „България”. С решението се дава възможност да бъдат осъществени инвестиционни намерения на съсобственика „Дарик имоти България” АД. Идеята е т.н. бивш басейн, който в момента е в окаяно състояние, да бъде реконструиран и да се превърне в привлекателно място в центъра на Добрич.
 
Докладната записка бе разгледана на втора поредна сесия. Миналия месец документът бе отхвърлен с искане за по-адекватна цена.
 
Имотът се намира на пл. ”Свобода”, в района на х-л „България”, и е с площ 9,8 дка. Частната собственост е 9,5 дка – застроено и незастроено дворно място и сграда, от които 9,1 дка са собственост на „Дарик имоти България” АД. Общинският дял е 337 кв.метра. Предложението на миналата сесия бе делът да бъде продаден за сумата от 70 035 лева, или 207 лв/кв.м.
 
Вносителят – зам.-кметът Елка Димова, предложи същата цена, като подчерта, че оценителите са препотвърдили становището си.
 
От залата обаче постъпи предложение за по-висока с 5% цена /3500 лева/, на която да бъде продаден делът на общината. Такива са били решенията на постоянните комисии „Търговия, услуги и туризъм” и  „Транспорт, инфраструктура и екология”.


 
По-различно мнение изказа арх. Емилия Добрева от БСП. „Считаме, че не са разгледани абсолютно никакви възможности за отделяне от този имот на част, която да се приобщи към пешеходната зона”, каза тя. Зам.-кметът арх.Боян Коларов поясни, че такива възможности не са обсъждани, защото става въпрос за идеални части, които не могат да се „оградят”. „Това е една имагинерна съсобственост”, посочи арх. Коларов.
 
Арх. Добрева заяви, че 6-членната група на БСП няма да подкрепи предложението за продажбата. Оказа се обаче, че Галин Иванов от тази група е гласувал в комисиите за повишаването с 5% на продажната цена.
 
5-процентното увеличение и цялата докладна записка бе приета с 30 гласа „за”, 3 гласа „против” и 3 гласа „въздържал се”.

 

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ФОНД "ЗДРАВЕ"

 

Общинският съвет на Добрич одобри създаването на общински фонд „Здраве” и избра временна комисия, която да изработи правилник за работата на фонда.
 
Фонд „Здраве” има за цел привличане и задържане на медицински специалисти в Добрич. Идеята е на общинския съветник от „Атака” и председател на ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика” в местния парламент Атанас Атанасов и датира още от 2011 година.

На общинската сесия днес присъства и изп.директор на МБАЛ Добрич д-р Трифон Йорданов. Той заяви пред съветниците, че е настъпил моментът местният парламент да вземе такова решение, защото недостигът на кадри се задълбочава. По думите му, в половината областни центрове има създадени такива фондове.
 
Д-р Йорданов цитира изследване, според което област Добрич е на второ място по обезпеченост с общопрактикуващи лекари, но е на предпоследните места по брой лекари в болничната помощ.

На въпроса как задържа медиците д-р Йорданов отговори, че се плащат пътни разходи на четирима лекари и квартирни на двама, които идват в МБАЛ Добрич от Варна.

Общинският съвет даде съгласие за създаването на фонд „Здраве”, чрез който да бъдат подпомагани финансово или с битови придобивки лекари-специализанти и привлечени от други населени места лекари и медицински сестри. Избрана бе 7-членна комисия за изготвяне на правилник на фонда, която бе оглавена от инициатора Атанас Атанасов. С комисията ще работят и двама души от общинската администрация.
 
Стана ясно, че все още не са водени разговори с останалите общини от областта, които са акционери в МБАЛ Добрич, за подкрепа на проекта.  

 

БЕЗПЛАТНИ КАРТИ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ХОРА С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ НАД 70%

 

Общинският съвет одобри критерии за определяне на хората с увреждания, имащи право на безплатен превоз по общинската транспортна схема в Добрич. Общината им осигурява безплатни карти за пътуване, като през 2017 година бюджетът за тази социална услуга бе 52 хиляди лева.

Досега такива критерии липсваха. Те ще създадат ясни правила и ще регламентират условията за издаване на картите за пътуване.

По докладната записка, внесена на сесията от кмета Йордан Йорданов, бе направена една промяна. По предложение на д-р Бисерка Пачолова от комисията по здравеопазване безплатни карти ще получават хора с намалена работоспособност над 70%, а не над 50%, както бе посочено първоначално. Мотивът бе, че гражданите с трудоспособност между 50% и 70% имат право на работа и могат да се придвижват самостоятелно.

Прие се и предложението да се прецизира регистърът на нуждаещите се, за да се знае колко средства са необходими за безплатния превоз и колко са хората, които ще се ползват от услугата. Посочено бе, че не всички са обхванати от
клубовете на хора с увреждания, които всъщност изготвят списъци кой да получи безплатна карта.

 

ГЛАСУВАХА ТАКСИ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОБЩИНСКИ ПЛОЩИ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ОТКРИТО

Съветниците на Добрич приеха промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Измененията касаят ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за
търговска дейност на открито пред търговски обекти, както и при провеждане на общински празнични мероприятия и продажба на сезонни стоки. Исканата промяна се налага поради приемането на Наредба за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти в Добрич.

Въвеждат се такси от 1 лев на ден за кв.м или 21 лева на месец за търговия в централна градска зона, включваща територията между ул. „Независимост” до пресечката с ул. „Любен Каравелов”, ул. „България”, ул.„Отец Паисий”, ул. „Гоце Делчев”, ул. „Даме Груев”, бул. „25-и септември” от площад „Тракия” до входа на Градски парк, и площад „Свобода”. Такса от 80 стотинки на ден или 18 лева за месец ще се дължи за парцели извън центъра.
 
За ползване на места, върху които са организирани атракции – панорами, стрелбища, моторни лодки, цирк и други при общински празнични мероприятия, ще се заплащат 0.50 лв./кв.м. на ден.
 
Очаква се с промените да се насърчи стопанската дейност; да се намалят административните тежести и да се увеличат приходите в хазната.

Валя ЯНЕВА

Валентина ДОБРИНЧЕВА

Дарик радио Добрич


 

 



 


Сходни връзки

НОЕМВРИЙСКАТА СЕСИЯ НА ОбС НА ДОБРИЧ С ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГРАДА И НАСЕЛЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди