изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:11 EEST
В ТЕРВЕЛСКО ЩЕ РАЗРУШАВАТ ОПАСНИ СГРАДИ    
НовиниКакто вече ви информирахме, през настоящата година ръководството на Община Тервел започна работа по един наскоро разписан в общинските стратегически документи приоритет: премахване на опасни общински сгради. В общината има няколко такива. В преобладаващата част от случаите се касае за недостроени двуетажни сгради, предимно в селата.

През 80-те години на миналия век, очевидно като следствие от желанието на тогавашните власти да се изграждат „модерни“ за времето си обществени сгради, са започнати строежи на обекти, които са останали незавършени. Може да се спори доста по въпроса дали и в онези времена е било целесъобразно да се строят толкова големи по площ сгради. Така или иначе, изминало е твърде много време, за да можем да бъдем напълно обективни с мнения по този въпрос. Резултатът обаче е, че повече от тридесет години сградите се саморазрушават, а размерите и конструкциите им са такива, че не могат да бъдат обособени части от тях, подходящи за да бъдат преустроени в актуална инфраструктура за предоставяне на публични услуги. Наличната материална база в селата е напълно достатъчна, за да подслони училища, детски градини, читалища, клубове. Съществуващите сгради ангажират твърде голям обем от общинския бюджет, за да бъдат поддържани в прилично състояние. Всяка година се ремонтират основно покриви, въвеждат се мерки за енергийна ефективност, правят се различни текущи или основни ремонти. Понякога, макар и в редки случаи, се налага да се изграждат нови сгради. През последните няколко години бяха построени ново читалище в с.Зърнево, клуб в гр.Тервел, църква в гр.Тервел, а сега и в с.Нова Камена. Решения за строеж на нови сгради се вземат тогава, когато не съществува алтернатива да бъде преустроена съществуваща сграда. По същия начин стои въпросът и когато се взема решение за събаряне на сграда. Това се прави, ако за сградата няма никаква друга алтернатива за преустройване и ползване, за нея не е регистриран инвеститорски интерес и когато тя вече  е станала опасна за гражданите.
През лятото на 2017 г. бе разрушена недостроена комбинирана сграда в с. Попгруево. На заседанието си вчера Общинският съвет на Тервел разгледа три предложения на кмета за разрушаване на общински сгради. Ето какво четем в докладната, предоставена на вниманието на  съветниците: 1. Старо училище в с.Орляк - изключително опасна сграда, поради свличане на стоманобетонната подпокривна плоча, паднала върху тухлените зидарии на втория етаж на основния корпус на сградата и разрушила изцяло всички стени. Достъпът на деца не може да бъде ограничен. Има видими следи, които показват, че в сградата перманентно проникват хора, вероятно предимно деца и младежи. 2. Недостроен корпус на училищна сграда към обединеното училище в с. Коларци - недостроената сграда е на два етажа, със сутерен. Частично ограбени са материалите от тухлените зидове. Покривното покритие е корозирало. Компрометиран е дървеният материал на покривната конструкция, обрушени са части от бетоновите конструкции. В сутерена на сградата в неучебно време проникват животни и хора.През ваканционните периоди достъпът на деца не може да бъде ограничен. 3. Полуразрушена сграда на бивша детска градина в с. Попгруево – едноетажна сграда в напреднал етап на разрушение. Дворното място е с масивна ограда, чиито метални пана липсват, липсват бетонови конструкции – плочи или колони. Покривът е изцяло разрушен. По-голямата част от ограждащите и вътрешните стени - също. Полуразрушените зидове крият опасност от допълнителни срутвания, при което могат да бъдат наранени хора, тъй като достъпът в имота е свободен.
         Огромен проблем за град Тервел, който към момента не може да бъде разрешен, е този с рушащата се сграда в центъра на град Тервел. Построена като Комитет на БКП, след това станала училище, през 2001 г. прехвърлена от областния управител в собственост на Министерство на правосъдието, от почти 20 години тази голяма и частично незавършена сграда в центъра на Тервел се руши. Тя  е настояща собственост на Висшия Съдебен Съвет. Въпреки многократните апели на Община Тервел сградата да бъде предоставена на Общината, за да бъде намерено безопасното решение за нея, това не се случва. Общинското ръководство ще поднови искането си към Висшия съдебен съвет за предоставяне на ненужната и опасна сграда в собственост на Община Тервел.


 


Сходни връзки

В ТЕРВЕЛСКО ЩЕ РАЗРУШАВАТ ОПАСНИ СГРАДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди