изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:06 EEST
ГЕН.-МАЙОР ИВАН КИШЕЛСКИ - БУДИТЕЛ И ВОЙН    
Общество Членове на клуба на Съюза на офицерите и сержантите от запаса /СОСЗР/ – град Добрич и на  Дружество на краеведите – Варна проведоха среща, посветена на празника на ВВС и празника на Съюза на краеведите в България.


В своя клуб добруджанци бяха подредили фотоизложба, изготвена от старшина Петър Трифонов, свързана с историята на несъществуващото вече Авиоподеление в града, а варненци направиха презентация на книгата на доц. д-р на техническите науки инж. Кирилка Стойнова.
С топли думи оз. полк. Кольо Димитров – председател на  добруджанския клуб на запасните офицери, приветства гостите и домакините послучай двата празника.
Сия Стоянова – краевед от град Варна, направи обзор на творчеството на К. Стойнова – 17 издадени книги досега. А авторката разказа подробно за своя съгражданин – котленеца Иван Кишелски, и изтъкна неговия принос за България. Дълго и увлекателно тя говори за Кишелски -  първият българин, достигнал до чин ген.-майор в руската армия. Със своите специални военни познания той помага на българската революционна емиграция при организирането на четите и българското Опълчение. Иван Кишелски е автор на първата оригинална българска военна книга с пределно откровеното заглавие „Ръководство за успешен бой с турците“ - издадена още преди Априлското въстание. Големи са заслугите му като краевед и разузнавач, основоположник на българската статистика. На ген. Кишелски са възлагани и деликатни дипломатически мисии. Руският император го праща в столиците на съседните държави за тайни преговори. Участва във временното руско управление в новоосвободените български земи. Избран е за пръв губернатор на Варна, но понеже градът още не е освободен, седалището му е отначало в Хаджи оглу Пазарджик /днешният град Добрич/, а след освобождението на Варна /27 юли 1878 г./ се премества там. Ген. Кишелски се изявява като благотворител - със свои лични средства /32 000 златни лева/ създава фонд към новооткритото военно училище в София, от лихвите на който всяка година да се награждава първенецът на випуска.
За забравения Иван Кишелски и неговото отношение към образованието и към учителството се изказа Йорданка Колимечкова. Тя подчерта, че досега никъде в учебниците по история не се е споменавало името му, като създател  на първия план за освобождение на България, още в 1857 година. Тогава Иван Кишелски се завръща родината си и като Паисий тръгва по българските земи - да разпространява плана си и да търси съмишленици, да подготвя населението за отпор срещу турската власт, както по-късно ще прави Левски. Една година по-късно Раковски изготвя свой план за освобождението на България, като използва плана на Иван Кишелски. Нашата историческа наука е в дълг към ген. Кишелски и това обстоятелство трябва да се коригира. Трябва да се възстанови историческата справедливост и неговото име да влезе заслужено в учебниците по история, които трябва да бъдат написани „просто и разбираемо“, както съветва този военен котленски възрожденец и да не забравяме, че историята е камбана за будене на днешните съвести.
Със свои стихове за авиацията се представиха оз. полк. Кръстю Омиров, старшина от запаса Петко Трифонов от Добрич и оз. полк. Иван Петков от Варна. В топла и непринудена приятелска атмосфера протече тази първа среща между краеведите от Варна и членовете на СОСЗР – град Добрич. На раздяла си обещахме скоро варненци да бъдат домакини на следваща среща.
Хаджи Йорданка Колимечкова
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди