изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:56 EEST
Почина бившият румънски крал Михай    
По света
Бившият крал на Румъния Михай е починал на 96 години в Швейцария, съобщи прес службата на кралското семейство. Михай е починал в 13 ч., а с него в последния му час е била малката му дъщеря Мария, допълва БГНЕС.


През последната година и половина бившият крал беше тежко болен. Крал Михай е роден на 25 октомври 1921 г. През 1925 г. бащата на Михай Карол II се отказва от престолонаследничеството и така 4-годишният Михай става наследник на дядо си Фердинанд. След смъртта на последния през 1927 г. малкият крал се възкачва на престола с регенти. Първият период на царуването му продължава до 1930 г. Тогава политици, недоволни от регентството канят Карол II да се завърне в страната. Карол се възкачва на престола и остава на него 10 години. През 1940 г. маршал Йон Антонеску извършва преврат, с който сваля Карол от трона. Тогава 19-годишният Михай отново се възкачва на престола, но няма никаква реална власт. Румъния се включва във Втората световна война на страната на Оста. В първите години от войната страната успява да си завърне загубените чрез споразумения територии Бесарабия и части от Трансилвания. Макар войната да върви успешно в първите години, в периода 1943 - 1944 Румъния изпада в криза, поради огромния износ на нефт за Нацистка Германия и хиперинфлацията на леята.
Кралят, който е против режима на Антонеску, се обединява с опозиционните партии на комунисти, царанисти и либерали. На 23 август 1944 г., след нахлуването на Червената армия в Румъния, опозицията сваля Антонеску от власт. Министър-председател на Румъния става Константин Санетеску, а страната остава окупирана от съветските войски, които до края на годината настъпват в Унгария, Югославия и България. Постепенно страната попада под влиянието на СССР, като е установено правителство на комунисти. Строят се преобразува в социалистически, макар конституционно Румъния да остава монархия. В този период държавата е характеризирана като "социалистическа монархия", а Михай е наречен "кралят комсомолец". На 6 юли 1945 г. кралят е награден с орден "Победа" от съветското правителство, ставайки най-младият негов кавалер и единственият жив до днес. В края на 1947 г. правителството на Петру Гроза принуждава Михай да абдикира в полза на обявената Народна република. Кралят се установява в Швейцария, където става летец и работи в авиокомпания.

През 1992 г., три години след революцията от 1989 г., румънското правителство разрешава на Михай да се върне в страната за великденските празници. Завърналият се крал привлича огромни тълпи от хора, според някои надхвърлящи един милион души. Популярността му обезпокоява президента Йон Илиеску, който забранява достъпа на Михай до Румъния за следващите пет години. През 1997 г., след като Илиеску е победен на изборите предишната година, правителството възстановява румънското гражданство на Михай и отново му разрешава да пребивава в страната. През 2005 г. е награден от руския президент Владимир Путин с юбилейния орден "60 лет Победы".


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди