изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:14 EEST
ПРЕДЗИМЕН РИБОЛОВ НА КОСТУР    
Лов и риболов Типичен пример за риба, която не е особено пристрастна нито към топлината или студа, е костурът, който е най-активен през ноември. Ловът на костур преди първия лед, през първите зимни месеци носи богат резултат и е добре познат на всеки риболовец.


Храненето на костура с всеки ден се засилва, достигайки апогея си преди застудяването и първия лед. Преди него се лови на спининг, а след това, като се изчакат няколко дни (докато ледът укрепне) с отвесно блеснене. Най-интересното се случва между 9 и 15 часа.

Когато температурата навъздуха е около нулата и все по-устойчиво попада в отрицателния диапазон, внимавайте. Има случаи, когато на студа прътите на базата на карбона просто се разпадат от умерени натоварвания. Костуровите примамки късно през есента са малко по-тежки, а и костурът е по-едър. Диаметърът на влакното – 0,24-0,36 мм.

Поради наближаването на зимата костурът все повече се привлича от примамки, които се движат във вертикално направление, а именно – пилкерите, силиконовите рибки, туистери и виброопашки. Може да използвате обикновена отвесна блесна – едра костурова или малка за бяла риба. Силиконовата рибка побеждава заради голямата си универсалност. Металните блесни са подходящи в средни дълбочини или при лов от лодка. Съчетание малка рибка и тежка тежест, най-добре действа на големи дълбочини. Цветът на примамката не е толкова важен.
Не бива да се ограничавате в далечината на замятането. Техниката на лова е достатъчно проста. Замятаме, даваме на примамката да се спусне на дъното в среден темп с няколко оборота на макарата, пак позволяваме на примамката да падне на дъното и т.н. При целия хаос от външни прояви на кълването костурът хваща много лакомо примамката. Костурът се засича сам. По време на късата светла част на деня обикновено се хващат 10-15 костура със средно тегло около 300 г. Често се улавят и екземпляри от половин килограм и повече.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди