изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:28 EEST
РЕНЕТА ИНДЖОВА ПРЕДСТАВИ В ДОБРИЧ СВОЯТА КНИГА „КОРЕНИ И ЦВЯТ“    
Култура На 5 декември в Дом-паметник „Йордан Йовков” бе представена книгата д-р Ренета Инджова „Philadelphia Regalis. Корени и цвят”. Организатори на събитието бяха Регионален исторически музей – Добрич и Сдружение „Арменска общност – гр. Добрич”. По идея на инж. Оник Гюлиян, председател на Сдружението, бившият ни служебен премиер бе поканен да гостува в Добрич.

Ренета Инджова разказа какво я е провокирало да създаде този художествен текст, в който тя не коментира своята политическа дейност. Книгата има друг характер. Тя е мемоарна, автобиографична и затова твърде съкровена. Това е семейна хроника, представяща родовия корен на Ренета Инджова и достигаща до „цветовете” на родовото дърво. Творбата е посветена най-вече на дъщерята на автора с име на цвете – Ралица.



Именно латинското наименование на цветето стои в заглавието на книгата заедно с избраното от Ралица място за живот и реализация – Филаделфия. С талант на добър разказвач Ренета Инджова увлекателно, на места с чувство за хумор представя семейната „идилия”, сред която се е оформила като личност. Стреми се да обрисува обективно най-близките си хора, да пресъздаде атмосферата в своя дом. В творбата не липсват задълбочени философски обобщения, препратки към различни текстове на литературата и културата. Книгата „Philadelphia Regalis. Корени и цвят” влиза в диалог с издадената през 2015 г. от Ренета Инджова книга с есета на Ралица Славенкова, озаглавена „Уроците на Рали”. От друга страна, авторът представя творбата си като начало на поредица, от която с интерес ще очакваме като читатели следващите текстове.



Гостите на събитието зададоха различни въпроси на Ренета Инджова. В отговорите си тя бе ясна, лаконична и категорична, каквато я познаваме от нейните медийни изяви. Чрез музикалните си изпълнения ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич – възпитаници на Леонардо Хубесерян, създадоха красива празнична атмосфера. Сърдечни благопожелания за коледните празници отправи към аудиторията архимандрит Дионисий, духовен изповедник на Ренета Инджова, който я придружаваше и в Добрич.



    След представянето на книгата в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив и читателите в Добрич имаха удоволствието лично да разговарят с Ренета Инджова, да вземат автограф, да се снимат за спомен с пожелание това да не е последното ѝ посещение в нашия град.
                       
Кремена Митева


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди