изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:31 EET
Полша тръгва с нов премиер към челен удар с ЕС    
Новини Полските депутати приеха спорната съдебна реформа, която на практика им дава власт над избора на съдии, предаде „Ройтерс”. Мярката беше остро критикувана от ЕС, като Брюксел даже заплаши Варшава с отнемане на правото на глас.

Последната дума имат Сенатът и президентът Анджей Дуда, но управляващите от консервативната „Право и справедливост” твърдят че радикалната промяна е единственият начин за прочистване на съдебната система от корупцията. За целта политическата квота в съдебния съвет ще придобие основна тежест, а голям процент от върховните съдии ще бъдат принудени да се пенсионират.

Междувременно, Полша има и нов премиер, след като „Право и справедливост” принудиха Беата Шидло да подаде оставка. На нейно място идва министърът на финансите и икономическото развитие Матеуш Моравиецки. Въпреки задълбочаващия се конфликт с ЕС (откъдето идват критики за авторитарност и липса на солидарност с останалите страни членки), „Право и справедливост” се ползва с висок рейтинг заради ниската безработица, щедрото харчене в обществената сфера и непрекъснато демонстрираната от властта привързаност към традиционните католически ценности.Според анализатори, партийният лидер Ярослав Качински е предприел рокадата с цел намаляване на напрежението вътре в правителството в навечерието на три последователни изборни години.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди