изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 09:54 EEST
КОЙ ЛЪЖЕ ЗА БИТКОЙНИТЕ? МВР ИЛИ "БАЛКАНСКИЯ ЕВРОПОЛ"?    
Новини КОЙ ЛЪЖЕ ЗА БИТКОЙНИТЕ? МВР ИЛИ "БАЛКАНСКИЯ ЕВРОПОЛ"?

 

 Уважаеми Колеги,

Във връзка с вчерашните изявления на прокурор Иван Гешев и Ивайло Спиридонов от ГДБОП, че няма иззети биткойни в рамките на международна операция срещу митнически измамници, бихме искали да привлечем Вашето внимание върху източника на тази информация и въпросите, които възникват след това опровержение.

Източник на информацията се явява Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC. На 29 май 2017 той съобщи на официалния си сайт за мащабната международна операция ПРАТКА/ВИРУС. В заглавието е изведена информацията, че българските власти са конфискували над 200 000 биткойна на стойност над 500 милиона долара.

В текста се уточнява престъпната дейност, чрез която са придобити биткойните и точния им брой – 213 519.

http://www.selec.org/p667/29+May+2017

Към днешна дата тези биткойни струват около 3,5 милиарда долара.

Какво представлява и какво върши Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC:

Конвенцията за създаване на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) е ратифицирана със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 16 юни 2010 г. - ДВ, бр. 49 от 2010 г. В сила e за Република България от 7 октомври 2011 г.

Организацията, в която членуват основно балканските държави, има дипломатически статут. Не е преувеличено да я наречем "Балкански Европол", тъй като тя работи по модела на Европол, чиято дейност допълва оперативно на регионално ниво.

ЦПЮЕ е базиран в Букурещ и се финансира от държавите членки. Привилегиите и имунитета на Центъра също са ратифицирани със специален закон. Важно е да се подчертае, че ЦПЮЕ борави с класифицирана информация и оперативни данни, които се въвеждат в специална информационна система.

Операцията ПРАТКА/ВИРУС, в рамките на която според съобщението са иззети биткойните, илюстрира добре смисъла и ползата от такава организация. Оперативните действия са извършени на територията на няколко държави и очевидно са координирани от ЦПЮЕ в рамките на правомощията му, разписани в Kонвенцията от

2010 г. – „да подпомага дейността по разследване и предотвратяване на престъпления в държавите членки… да събира, съпоставя, анализира, обработва и разпространява информация и оперативни данни… да улеснява обмена на информация, оперативни данни и искания за оперативна помощ“. 

По подробна информация за историята и развитието на темата с "Мистерията на българските биткойни" можете да намерите в следните статии на Биволъ:

https://bivol.bg/mvr-selec-bitcoins.html

https://bivol.bg/mvr-zdoi-bitcoins.html

Опровергаването от страна на МВР и прокуратурата на авторитетна официална международна организация, на която България е съосновател, а чрез МВР се явява и

активен партньор в нея, буди недоумение и поражда нови въпроси. Към днешна дата случаят не може да се счита за приключен и изяснен.

bivol.bg

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди