изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:03 EEST
МЕХАНИЗМИТЕ НА ФИНАНСИРАНЕ ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРАТ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ, СМЯТАТ ОТ ЛУМОС    
НовиниДнес в малката зала на Община Добрич ще бъде представен доклад, изработен от фондация Лумос, в сътрудничество с Община Добрич и териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане, който прави анализ на финансирането за Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с уреждания, както и другите социални услуги на територията на община Добрич.

В събитието ще участват заместник-кметовете по хуманитарни дейности и финанси,  ръководители и експерти от Общината, представители на  Областна администрация, Регионална дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Социално подпомагане“, социални услуги,  неправителствения сектор и др.

Докладът е част от усилията на Лумос българското правителство да приеме нов подход на финансиране на резидентните услуги, който да отговаря на нуждите на децата и младежите. Едно от опасенията на авторите е, че прилагането на институционалния модел на финансиране автоматично провокира към институционален модел на грижа. Само прилагането на иновативни подходи в практиките в услугите за деца от семеен тип, би довело до реална деинституционализация на грижата и качествени промени в развитието на децата и младежите в грижа.

Една от основните констатации на доклада е, че подходът за определяне на бюджета на социалните услуги е непроменен от преди стартиране на реформата на грижите за децата. Към настоящия момент той продължава да се опира на единен разходен стандарт, който не отчита индивидуалните потребности на децата и младежите и е недостатъчен по размер. Тъй като основната цел на процеса на деинституционализация не е намаляване на разходите, а подобряване на грижата, механизмът за финансиране трябва да отговори на предизвикателствата и да гарантира по-добър живот на децата и младежите.

„Убедени сме, че финансиране, фокусирано върху индивидуалните потребности на децата и младежите би осигурило среда, стимулираща развитие на уменията им, а това като перспектива, би довело и до икономии от бюджета в по-дългосрочен план.“ - подчертава Снежана Ванкова, Ръководител на Лумос в Добрич.

Лумос е международна неправителствена организация, създадена от Дж. К. Роулинг, за да помогне в реформирането на услугите за деца в неравностойно положение, като трансформира институционалната грижа в услуги, който дават възможност на семействата да останат заедно в общността. В момента 80% от предполагаемите 8 милиона деца, които живеят в сиропиталища или други институции, имат семейства. Мисията на Лумос се основава на десетилетия на научни изследвания, които показват, че институциите имат отрицателно въздействие върху физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди