изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:14 EEST
КАЛЕНДАРИ НА ХРАМ „СВ. ГЕОРГИ“ ОТНОВО ЩЕ ОТМЕРВАТ ВРЕМЕТО    
КоледаЗа осма поредна година излезе от печат традиционният вече художествен календар с изглед на любимия на каварналии, а и не само, храм „Св. вмчк Георги“. Тази година авторите са избрали нов подход, който демонстрира непреходността на вечните ценности и уважението към родното и традициите.

Фотосът на стенния календар умело пренася зрителя от началото на ХХ в. в съвремието. Старата снимка е особено ценна, защото освен образа на храма, е съхранила и два други образа – тези на о. Иван Урумов и на църковния псалт Кръстьо Лазаров. Фотографията е дар от каварненката Надя Георгиева, за което авторите на календара й изказват сърдечната си благодарност.


Отпечатани са и джобни календарчета, които са украсени с творби на двама млади автори – Таня Димитрова и Яни Атанасов. Изображенията преливат от ярки и ведри цветове и сякаш отразяват стремежа на всяка душа към Слънцето на правдата, топлината и искрената радост. Таня е завършила Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян, а след това и специалността „Изобразително изкуство“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наскоро почитателите на нейното творчество получиха възможност да се насладят на творбите й в рамките на изложбата „Част от мен“, заразяваща със своята искреност и жизнерадост.


За Яни рисуването е хоби, което умело се съчетава със следването в Университета за национално и световно стопанство в София. Усмивката е сякаш запазена марка на този млад човек и всеки, който я види, не би се изненадал от избора на пламтящите цветове при пресъздаването на каварненския храм.

Дизайнер на стенния календар е талантливата Глория Ангелова. Глория неведнъж е участвала в инициативи за визуализацията на храм „Св. вмчк Георги“ и е допринесла за представянето на неговата автентичност и самобитна атмосфера. Малките календарчета са дело на чуждестранен екип споспешници от KloshArt .

Календарите са отпечатани в лимитирана серия и се разпространяват безплатно. Чрез тях се продължават усилията на автора на идеята – Атанас Димитров – АтаДим, за съхранение и възраждане на духовните ценности и културно-историческото наследство на родната му Каварна.

д-р Ивана РАДОНОВА



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди