изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-30 @ 22:53 EET
ОСЪДИХА ПРОКУРАТУРАТА ДА ПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ 10000 ЛЕВА ЗАРАДИ НЕЗАКОННО ОБВИНЕНИЕ    
Ред и сигурностОкръжен съд  Добрич постанови решение, с което осъжда Прокуратурата на България да плати обезщетение от 10 000 лева на мъж от Добрич за претърпените от него неимуществени вреди заради незаконно обвинение по наказателно дело, по което впоследствие бил оправдан.

47-годишният Т.Т. е бил привлечен като обвиняем през януари 2009 г. за кражба на движими вещи на обща стойност 2678 лева, извършена в сговор с друго лице. През ноември 2011 г. обаче Районен съд  Добрич е постановил оправдателна присъда по повдигнатото обвинение заради липса на безусловни доказателства, че двамата подсъдими са извършили вменените им престъпления. В мотивите към оправдателната присъда съдът е посочил негодност на представените като доказателствени средства протоколи за оглед. През април 2012 г. с окончателно решение на Окръжен съд Добрич оправдателната присъда е била изцяло потвърдена.

            В настоящото дело, образувано по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, мъжът настояваше да бъде обезщетен с 50 000 лева. В исковата си молба той заявява, че поддържането на обвинението и прилагането на мерки за неотклонение се е отразило на физическото и психическото му здраве, изживял е стрес от престоя си в тежките условия на ареста и затвора, тревога и притеснение за децата си, които отглеждал сам, уронено било доброто му име.

            Ответникът в лицето на Прокуратурата поддържаше възражения, че не носи отговорност за вреди от лошите условия в помещенията за арест, при които е бил поставен мъжът по време на задържането му под стража. Прокуратурата оспорва и твърдението на ищеца, че точно това обвинение е причинило уронване на името и достойнството му и е довело до влошаване на здравословното му състояние, тъй като мъжът имал и предходни обвинения, по които са били постановени осъждания в периода 1986 г. – 2004 г.

            Окръжен съд Добрич реши, че Прокуратурата на Република България отговаря за вредите, които 47-годишният добричлия е претърпял в резултат на повдигането и поддържането на неоснователно обвинение в извършване на тежко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от една до десет години. В мотивите на съда се посочва, че наказателното производство е продължило повече от 3 години, от които над 1 година мъжът е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража” и 3 месеца под „домашен арест“. Съдът счете, че ищецът е имал негативни изживявания - притеснения за децата, тревожност и стрес, чувство на безсилие с по-висока интензивност през времетраенето на „задържането под стража“, без обаче да имат правно значение условията, при които мярката е прилагана. Преценено беше, че искът за обезщетение е основателен до размера от 10 000 лв. и неоснователен в останалата му част до 50 000 лева.

            Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.

 

Окръжен съд Добрич

Връзки с обществеността

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди