изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:14 EET
ФЕКАЛИИ ОТ КОРАБ СА ЗАМЪРСИЛИ ПРИСТАНИЩЕ БАЛЧИК    
ЕкологияНай-вероятен източник на замърсяването на пристанище Балчик на 24 ноември са битово-фекални води от плавателен съд и дейности по пребластиране на корпуса му с противообрастващи препарати. Това съобщават от Басейнова дирекция – Варна. Морска администрация е информирана на резултатите и за предприемане на действия по компетентност.


Готови са резултатите от проверката от 24 ноември за оранжево петно в акваторията на пристанището в Балчик, съобщиха от Басейнова дирекция. Взета водна проба от района на пристанището е изследвана по показатели активна реакция (pH), БПК5, разтворен кислород, наситеност с кислород, амониев азот, нитратен азот, нитритен азот, фосфор, нефтопродукти, метали, полициклени ароматни въглеводороди и летливи органични съединения.
От анализираните основни физико-химични елементи за качество и специфични замърсители, е установено влошено състояние по показателите разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, ортофосфати като фосфор, желязо-разтворено, мед, арсен и цинк.
По сигнал, на 24 ноември, експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна, Морска администрация и Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда провериха оранжево петно в акваторията на Пристанище Балчик. При извършения оглед в акваторията на пристанището по протежението на кея бе наблюдавано петно с оранжево-ръждив цвят, с ширина на места до 5 метра и дължина 200 метра. Не бе установен причинител на замърсяване, но още тогава експертите съобщиха, че замърсителят видимо не е брегови източник. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди