изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:38 EEST
ЕВРОПРОГРАМАТА РОМАКТ ОТ ДОГОДИНА ЩЕ ДЕЙСТВА САМО В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ    
Европейски съюз От догодина европейската програма РОМАКТ, която подпомага местните власти в работата им с етническите малцинства, ще действа само в две държави – България и Румъния. Досега проектът обхващаше 6 европейски страни. Само в България и Румъния обаче са намерени активни и ангажирани с процеса на интегрирането на ромите хора, заяви в Добрич Анна Оприсан от Страсбург – мениджър в програмата РОМАКТ.


Тя подчерта, че има повече смисъл да се насочват ресурсите на програмата само към тези две държави, защото “в България, например, нещата не са само на хартия”.
Анна Оприсан присъства на работна среща на Обществения съвет за сътрудничество по интеграционни въпроси в община Добрич, заедно с координатора на РОМАКТ в България Камен Макавеев. Целта на срещата бе да се представят резултатите от дейностите по програма РОМАКТ и съвместната работа между местната власт и представителите на ромите.
“Общината е сключила споразумение с РОМАКТ. Не става обаче въпрос за финансови средства, които ще потекат насам. Става въпрос за намиране на хора и чрез тях всеки ромски квартал да постави проблемите си”, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева, която е председател на Обществения съвет. Такава именно е сформираната в рамките на РОМАКТ местна активна група, съставена от ромски медиатори и ангажирани хора, на които ромите имат доверие.
Оказа се обаче, че само кв.”Изгрев” има представители в местната активна група, а кв.”Иглика” – не, което бе причина в залата да прехвръкнат искри между ромските представители. Кметът Йордан Йорданов заяви, че ромите от всички квартали трябва да бъдат активни. 
“Тези активни представители на етноса трябва да бъдат научени как могат да си привличат средства, а не да ги получават наготово”, заяви д-р Баева.
Камен Макавеев отчете какво на първо време е свършено благодарение на намесата на РОМАКТ.
По думите му в Добрич през август е възникнала екстрена ситуация при старта на проекта за водния цикъл. Заради натрупани много проблеми с отчитането и заплащането на водата, от ВиК решили да прекъснат водоподаването на длъжниците в кв. „Изгрев“, някои от които имат борчове за десетки хиляди. След серия от срещи между ВиК и представители на местната общност се е стигнало до решение. С помощта на местната активна група са направени индивидуални споразумения между ВиК и самите потребители за погасяване на дълговете.
Друг проблем в квартала било наличието на голямо строително сметище, което е разчистено с осигурена техника от общинската фирма „Комуналстрой“.
Валя ЯНЕВА
Дарик радио Добрич

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди